Munkamódszerek

2018. július 31. 14:10

Ebben a bejegyzésben vendégszerzőnk, Varga Judit, a Juditu blog szerzője mutatja be, mire jó a rend. 

Az itthoni barkácsmunkálatok során mindig rá kell jönnöm, hogy ha az ember a különféle munkafolyamatok során is rendet tart maga körül sokkal kényelmesebben, gyorsabban, hatékonyabban haladnak a dolgok és persze kevesebb a bosszúság. Lássuk csak, mire gondolok pontosan. 

_dsc0400.jpg

Korábban már írtam néhány hasznos barkácstippet (ITT), de a sort még tudom folytatni, mert a mostanság zajló parketta felújítás során újabb dolgokat realizáltam, amik nekem természetesek, és nem is feltétlenül újdonságok, de mindenképpen hasznosak.

1. Szerszámok alaphelyzetben

Arról már év elején írtam, hogy érdemes a szerszámokat, barkácseszközöket egy kijelölt helyen (garázsban, pincében, szekrényben, stb.) jól átláthatóan, rendezetten tárolni. Én ezt polcokkal, műanyag dobozokkal, és feliratokkal oldottam meg a lakáson belül (ITT), így mindig tudom, melyik eszközt hol találom. Nem kell percekig/órákig keresgélnem, és nem is feszülök be feleslegesen még a munkálatok megkezdése előtt.

_dsc0145_2.jpg

_dsc0276.jpg

2. Akció előtt és közben

Minden munkálat előtt összegyűjtöm azokat az eszközöket, amikre feltehetően szükségem lesz és egy helyre rendezem őket. Főleg többnapos, nagyobb projektek esetén, amikor jó eséllyel kallódnának el a dolgok különböző időpontokban a lakás különböző pontjain, amitől biztosan agybajt kapnék. 

_dsc0176_1.jpg

Nyilván, miközben dolgozik az ember, folyamatosan szerszámok cserélődnek a kezében, de azért nem árt, ha ezek kávészünetben, vagy a nap végén szépen egy helyen rendeződnek, hogy másnap tisztán, átláthatóan lehessen nekifogni a munkának. Sokan mondják, és rá is csodálkoznak, hogy micsoda tempót diktálok és kérdezgetik, hogyan tudok ennyire gyorsan haladni. Hát így. Egyébként bármilyen munkálatról is van szó, az éppen aktuális eszközökön kívül mindig kéznél van nedves és száraz rongy, seprű, lapát, szemeteszsák és a porszívó is.A létra tetején történő munkához pedig mindig használom a szerszámos övtáskát, amiről ITT már írtam Nektek.

_dsc0220_1.jpg

3. Kedvenc törlőkendők

Nem mondanám, hogy kifejezetten környezettudatos, de sajnos ez a kis cucc olyat tud, amit nedves, tisztítószeres ronggyal egyszerűen nem tudok kiváltani. Vagy a Cif vagy a Domet márkát használom. Ezek a típusú törlőkendők ugyanis multifunkcionálisak, többféle problémát tudnak orvosolni. Nézzük sorra:

• A padlóra lecsöppent vizes/oldószeres festéket nyom nélkül azonnal eltávolítja

• A bőrön lévő vizes/oldószeres festékpacákat szintén nyom nélkül és bőrirritáció nélkül leszedi

• Remekül pormentessé teszi a felületet, ezt használom pl. dekopír fűrészes munkák után is, a munkadarab megtisztításához

• A festhető akril tömítő gyönyörűen "elhúzható" vele, a felesleges, a résen esetlegesen túlment anyagot nyom nélkül eltávolítja.

• Nem büdös, sőt, kifejezetten jó illata van

• A munkálatok után a barkácseszközök tisztítására is kiváló.

_dsc0401.jpg

4. A "zónázó módszer"

Az összes tippem közül ez a kedvencem. Többször utaltam már rá, de most kicsit bővebben is kifejtem miről is van szó. A zónázó módszer lényege, hogy nem egyszerre esek neki a lakásnak, hanem apránként, helyiségről helyiségre haladva, sőt, helyiségen belül is sokszor újabb zónák jönnek. Ennek több előnye is van, az egyik, hogy nem lesz az egész lakásban átláthatatlan felfordulás és kevésbé feszül be az ember. Nyilván ez főleg arra az esetre vonatkozik, ha az ember egyidőben lakik és dolgozik az otthonában. A zónázó módszerrel a lakás szinte ugyanolyan komfortos, csak éppen egy-egy szeglete az adott munka idejére kiesik a rendszerből. Egyedül a csiszolással járó munkák macerásabbak, ilyenkor érdemes a beltéri ajtókat, átjárókat lefóliázni, a zónahatár padlójára pedig egy enyhén nedves rongyot és váltólábbelit tenni.Ez módszer hosszú távon egyenletesebb költségeloszlást is biztosít, megkíméljük magunkat attól, hogy egyszerre kelljen nagyobb kiadást elkönyvelnünk. Ráadásul szerintem fizikailag és szellemileg is kevésbé terheli meg az embert, bár tény - és talán ez a zónázó módszer egyetlen hátránya -, hogy több időt igényel. Nekem viszont abszolút bevált.

_dsc0402_1.jpg

Itt van pl. a hálószobai ágyam, amit a padlófestés idejére kivittem a szobából. Élére állítva, egy szőnyegen kihúzva gyerekjáték még nekem is. Szóval ezt az étkező asztal mögé raktam, és a hálóból kikerülő kisebb dolgokat szépen felpakoltam rá. A nagy ágyneműtartó fiókok pedig mentek az asztal alá. Voilá, és ezzel mindössze 50 cm-et vettem a nappaliból, ahol ugyanúgy lehetett étkezni, és közben a hálószobában is megtisztult a terep.Most, hogy a hálószoba és nappali munkálatai voltak/vannak terítéken ráadásul az egybefolyó padlóról van szó, összesen 3 hét alatt sikerült az egészet abszolválnom úgy, hogy a végére nem lettem egy idegroncs. A zónázó módszer esetén ugyanis a rendezettség és az átláthatóság végig fenntartható és tulajdonképpen nem igényel extra energiabefektetést.A módszeremmel már itt a Praktiker blogon is találkozhattatok EBBEN a két posztban, de aki követ Instagramon az valós időben láthatta miként zajlik ez nálam élesben.

img_1653.jpg

A következő posztban pedig jön egy kisebb eszmefuttatás a parkettafestés miértjéről és szép sorban megmutatom a végeredményt is.

_dsc0195.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr9214153277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása