Előtte-utána: így újítsd fel a régi kerti széket!

2018. május 10. 07:43

Ebben a bejegyzésben vendégszerzőnk, Brandt Diána, a Masni Dekoráció blog szerzője mutatja meg hogy lehel új életet egy régi kerti székbe.

A hirtelen jött nyárra tekintetettel következzen most egy olyan ötlet, mellyel lehet, hogy sokatoknak megoldást adunk a kezébe, hogy igenis lehet színes a favázas kerti bútorunk. Sokáig az volt - vagy még mindig az - az alaptézis, hogy ezeket bútorokat, lazúrral KELL kezelni, hogy hosszú távon élvezhessük szépségüket és hasznukat. De mi van akkor, ha a 8 féle barna lazúrból egyszerűen egyik sem tetszik, nem szeretjük a felület tapintását és különleges, de tartós színekre vágyunk a teraszunkon vagy a kertünkben? Ugyan nem a Szent Grál titkát osztjuk meg most Veletek, de már majdnem... Gyertek, tartsatok velünk, aztán fessünk mindent színesre!

praktiker_kerti_szek.jpg

Amire szükséged lesz

img_5859.JPG

Munkamenet

Az első lépés a legnagyobb falat, így ha ezen túl vagy, innentől már móka-kacagás lesz miden. A felújítandó darabot érdemes megcsiszolni az újabb festékréteg felvitele előtt. Miért? Az esetlegesen pergő, korábbi festéket így tökéletesen el tudjuk távolítani, a szennyeződéseket (használatból eredő) el tudjuk távolítani (por, zsír, kerti ez-az), és tökéletes alapot kapunk a festéshez. Csiszológéppel könnyen és gyorsan végezhetsz a feladattal, ha nincs a szerszám kínálatodban, akkor két Praktiker áruházban tudsz gépet kölcsönözni - infó itt.

img_5861.JPG

Csiszolás után töröld át először száraz, majd picit nedves ruhával a felületet, hogy tényleg minden csiszolási maradék port eltávolíts. 

img_5864.JPG

Amikor teljesen száraz és pormentes a felületed, jöhet a festés! Én most krétafestéket használtam - a színe, felvihetősége és a mattsága miatt. Két vékony réteget fújtam (rétegek közötti száradási időt megvárva, ami ebben a kellemes melegben kb. 10 perc volt).

img_5868.JPG

img_5871.JPG

A festés pontos menetéről írtam a Madárkáknál, az üvegvázáknál, a poháralátétnél. De ide is bemásolom:
Terítsd le a fóliát vagy papírt és vegyél gumikesztyűt. Teljes száradás előtt vízzel könnyen le is moshatod a kezedről a festéket, de a kesztyű egyszerűbb. A krétafesték spray vizes bázisú, így akár jól szellőző zárt térben is használhatod.

Ha még nem festettél spray festékkel, akkor íme pár jó tanács:

  • a flakont mindig rázd fel alaposan használat előtt, és használat után fejjel lefelé fordítva tisztítsd ki a fúvófejet,
  • mielőtt nekiállsz a kiszemelt darab lefújásának, végezz próbafestést, hogy lásd, hogyan jön a festék a flakonból,- ne pont szerűen fess, hanem legyen mozgásban a kézfejed, és inkább legyező mozdulatokkal dolgozz!

Fontos lépés következik: a lakkozás. A kréta festékspray nagyon szép, matt és puha felületet ad, ezért mivel 1. kertben, kültéren használjuk, ezért vízzel is érintkezni fog, 2. használni fogjuk, így kophat, mindenképpen lakkozzuk le. Én most teljesen MATT lakkot használtam, mert szeretem a krétafesték matt megjelenését, és nem is akartam elveszteni.

img_5874.JPG

Száradás után - ami szintén nagyon megy ebben a csodásan meleg időben, birtokba is vehetjük csodás, színes, új székünket! 

dsc_4058.JPGJó munkát

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr9413903330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása