Térkő térkövön marad

2016. július 08. 10:44

A kerti burkolatok gondozása korántsem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Mielőtt nekiesnénk, érdemes végiggondolnunk, milyen tisztítószer való a térkövünkhöz, ahogyan vadonatúj burkolatunk is egészen más jellegű törődést igényel, mint a sokat látott, megkopott felületek.

Kezdjük az új térkövekkel. Kevesen tudják, de karbantartásukra eleinte sokkal nagyobb gondot kell fordítanunk, mint patinás társaikéra. Mindenekelőtt el kell tüntetnünk a burkolás során keletkezett mész-, cementfátyol- és habarcsmaradványokat – persze az erős tisztítószerek minden kivirágzást és makacs szennyeződést eltávolítanak.

A második lépés: vegyük birtokba díszburkolatunkat, és közlekedjünk, rohangáljunk, tébláboljunk rajta minél többet, a terhelés hatására ugyanis az ágyazóréteg általában elnyeli a frissen lerakott térkövek közötti homokot. A hézagot kizárólag akkor tudjuk kitölteni, ha a rések közé újra és újra fugahomokot söprünk. A folyamat akár két-három évig is eltarthat, de a fugák előbb-utóbb feltöltődnek.

A takarításuk már nem ennyire macerás, de természetesen a magasnyomású mosó esetében sem mindegy, hogyan használjuk. Miután a szórófejet lapos sugárra állítottuk, a legfontosabb, hogy a talajjal 45 fokos szöget bezárva, körülbelül 50 cm-es magasságból, legfeljebb 150 bar nyomáson mossuk le a díszburkolatot.

Régi, elhanyagolt felület rendberakása esetén erős tisztítószerekre is szükségünk lesz, de a nagy-nagy igénybevételnek kitett külső burkolatok ápolása kiemelt figyelmet érdemel. Hasított köveken, mészkőmentes termésköveken, illetve nemesfémből készült kerti bútorokon minden további nélkül használhatunk hagyományos kőlaptisztítót, a mészkőtartalmú, savra érzékeny nyerskövekhez azonban lúgos kémhatású ápolószert válasszunk!

A díszburkolat kicsinosítása után nincs is más dolgunk, mint megőrizni térköveink kifogástalan állapotát. Kerti bútoraink aljára tegyünk műanyag csúszásgátlókat, a természetes és a betonból készült térkövek felületét egyaránt kezeljük le impregnáló folyadékkal, de ügyeljünk a burkolat mellé ültetett virágok kiválasztására is! Az elbomló növényi maradványok ugyanis elszíneződéseket okozhatnak burkolatunk felületén. Az idő múlása könnyedén tönkreteheti térköveinket, kis odafigyeléssel azonban patinát is kölcsönözhet nekik.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr218874494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása