Legyen fényesség bent és kint is!

2015. december 04. 14:42

Nem új keletű szokás, hogy egyre többen díszítik fel a lakásuk mellett a kertjüket is (akinek természetesen van), illetve a lakásban sem csak szigorúan a fára helyeznek világító füzéreket. Vannak azért jó tanácsok, amiket illik megfogadni, mielőtt nekiugrunk a vásárlásnak, majd pedig a díszítésnek.

Volt idő, amikor csak a karácsonyfára tettünk izzókat, aztán a fények szépen lassan kivándoroltak a lakásból a kertbe. Sőt, a lakás több pontján is vadul villódzó, vagy csupán meghitten pislogó fényekkel találkozhatunk.

Arra mindenesetre figyelni kell, hogy minden mindenhova nem jó. Azaz: ami kint világít szívesen, az kint legyen, ami bent, az pedig csak a négy fal között csinálja. Ugyanis a beltéri világítás szabadba való elhelyezése életveszélyes lehet!

dreamstime_m_50357179.jpg

Ha kültéren használnánk fényfüzért, akkor a legtöbbször hosszabbító is szükséges. Szintén ügyeljünk arra, hogy ebből is kültéri változatot használjunk! Sőt! A hosszabbítónak meg kell felelnie az IP44-es vízállósági szabványnak! Ha a korábbi évek korábbi izzósorait, fényjátékait vagy hosszabbítóit vennénk elő idén is a kertünkben, nem szabad elfelejteni leellenőrizni a szigetelésüket.

Könnyű elmenni amellett is, hogy a kerti világítás zsinórjait vagy a talajon lévő elemeit hogyan rögzítettük. Akkor helyeztük el ezeket megfelelően, ha senki sem tud ezekben elesni és nem akadályozzák a közlekedést.

karacsonyifenyek.gif

Sajnos megvan annak is az esélye, hogy túlzásokba essünk a kertünkben, hogy önként magunkra vállaljuk a városrész karácsonyi közvilágítását. Ha valaki mégis így szeretne hozzátenni az utca karácsonyi hangulatához, nem árt, ha költségkímélő megoldást választ, ahhoz pedig LED-es fénysorokat.

Ezek előnye még a gazdaságosságuk mellett, hogy mielőtt valamelyik izzó kiégne, a LED-nek fokozatosan halványul a fénye, és nem sötét pontokat „világítanak” a kertünkben. Ugyanakkor már nem kell attól sem tartanunk, hogy hideg fényt adnának ezek a sorok, hiszen a hidegebb tónusú fényt adók mellett már melegebb hatású LED-izzósorok is kaphatók.

Nemcsak itt, de itt is határozottan érvényes, a kültéri munkát lehetőleg olyan villanyszerelőre bízzuk, akinek rendelkezik kellő tapasztalattal, mert egy rosszul kivitelezett kötés és csatlakozás amellett, hogy balesetveszélyes, más bajok forrása is lehet. És ugye senki nem akarja az ünnepeket egy kis spontán kertásással várni a problémát keresve? :)

A kerti világítás üzembe helyezésénél a kültéri villanyszerelésre vonatkozó technológiai eljárásokat, valamint az érintés- és munkavédelmi szabályokat kell maradéktalanul és szigorúan betartani. De arra is figyelni kell a kiégett fényforrások cseréjénél, hogy amikor a tömítéseket visszahelyezzük, azok ne sérüljenek meg.

dreamstime_m_61397897.jpg

A benti világítások beüzemeléséhez a kültérihez hasonló gondossággal és előkészítettséggel járjunk el. Itt is ellenőrizzük le, világítanak-e az izzók, amelyik kiégett, annak a cseréjéről még időben gondoskodhatunk.

A hosszabbítót is nézzük meg, hogy tökéletesen működik-e, nehogy az okozza a legnagyobb meglepetést és fényjátékot szenteste.

A kültéri és a beltéri fénysorokra is érvényes, hogy ne hagyjuk hosszú ideig bekapcsolva a díszítő elemeket, mert túlmelegedhetnek. Éjjelre, vagy ha nem tartózkodunk otthon, akkor mindenképp érdemes lekapcsolni a beltéri díszvilágítást, de a kültérinél is ajánlott az áramtalanítás.

Szintén mindkét esetben fontos kiemelni és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy csakis megbízható helyen vásároljuk meg az izzósorokat, hiszen ott garantáltan bevizsgált és leellenőrzött eszközöket kaphatunk, amelyek kellőképpen megadhatják az ünnepek emelt fényét.

(a fényárban úszó ház képe innen)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr518139632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása