Aki idén is ültetett a balkonra vagy a kiskertbe paradicsomot, a termés javát már betakarította. Ha maradt a fürtökön nagyobb mennyiségű zöld paradicsom, az már sajnos nem fog a töveken beérni. Kidobni azonban nem kell. Miután leszedtük, tegyük tálcára és helyezzük a világos konyhaablakba, hogy lassan beérjen. Vagy készíthetünk belőle savanyúságot télire.
A savanyúhoz nem a sötétzöld, hanem inkább a már sárgás, vagy akár narancsba forduló paradicsom az ideális választás. A nagyon éretlen termés ugyanis keserű, sőt picit mérgező is lehet. A hibátlan paradicsomokat rakjuk kimosott és forralással fertőtlenített befőttes üvegekbe. Az üveg aljára és tetejére helyezzük a fűszereket: kaprot, tárkonyt, zellerszárat. Böngésszünk a receptek között, több variációt is találunk a fűszerezésre. Ezután készítsünk egy sós levet (1 liter vízhez kb. 3-4 dkg sót keverve), majd töltsük fel az üveget színültig. Zárjuk le gondosan az üveget és tegyük hűvös, sötét helyre az ünnepekig.
A paradicsom szeletelve is eltehető, ehhez paradicsomszeletelő kést ITT vehetsz.
Befőzési fólia is kapható a webshopban.
És a befőző gumi sem maradhat ki a képletből.
Mutatós befőttes üvegeket ITT találsz.