Bake’n’Roll faszenes kürtőskalács sütő – teszt

2015. április 28. 10:31

A Praktiker Facebook-oldalán futó "Tesztelőket keresünk" játékának második körébe szintén rengeteg pályázat érkezett, amiből végül három jelentkezőt választottunk ki, akik egy hónapon át használhatták a Bake’n’Roll faszenes kürtőskalács sütőt, majd beszámoltak a tapasztalataikról. A Praktiker és a Bake’n’Roll képviselői szerint a legjobban sikerült írást Szabóné Németh Tímea küldte be, aki meg is tarthatja a kürtőskalács sütőt, ezúton is szívből gratulálunk neki!

És most következzen a nyertes beszámolója:

Egy sütik és torták iránt „elhivatott”, olyan háziasszonnyal, aki még a szabadban is szeret sütögetni, nem is történhet jobb dolog, mint hogy lehetőséget kap egy faszenes kürtőskalács sütő gép kipróbálására. Nekem alkalmam nyílt egyet tesztelni, a tapasztalataimat szeretném az alábbiakban Önökkel megosztani.

1. Érkezés napja:
A Bake'n'Roll sütő igényes „koffer”-ban érkezett, elsőre kicsit meglepődtem a súlyán, amikor átvettem a futártól. Az előzetes képek alapján könnyebb csomagra számítottam.

blog1.JPG

A csomagot kibontva szépen rendszerezett belsővel találtam magam szembe, mely magába foglalta a részletes szerelési utasítást és még az elemet is, így összeszerelés után akár azonnal használatba is vehető a sütő. Kellemes meglepetésként ért a sütő alkatrészeinek részletes kidolgozása és a felhasznált anyagok minősége.

blog2.JPG

Az csomag megérkezése utáni első hétvégén már élesben is kipróbáltuk a készüléket.


Volt itt minden: előre tervezett vasárnap délutáni sütögetés, adhoc jellegű hétköznap esti kürtőskalács party és végül még egy vasárnap délutáni „móka”. Azért is nevezhető mókának, hiszen a Bake’n’Roll-lal tényleg egyszerű a sütés, a hozzá kapott kalács receptje pedig sokkal finomabb és a tésztája sokkal könnyebben kezelhető, mint azé a recepté, amit eddig használtam.


2. Az első teszt
Vasárnapi verőfényes napsütésben kezdtünk neki az első sütésnek. Először a tésztát készítettem el, a mellékelt recept alapján. Hiszen hiába van egy nagyon jó sütője az ember lányának, ha nincs jó tésztája.

blog3.JPG

Míg a tészta kelt, elég időnk volt arra, hogy összeszereljük a sütőt és előkészítsük a faszenet. A sütő már elsőre is pár perc alatt összeszerelhető. Nem akartunk semmiféle gyújtófolyadékot használni, a jól bevált módszerrel előre készítettünk elő parazsat a szalonnasütőnkbe, majd azt a kürtőskalács sütő faszén rácsára tettük és arra rá a faszenet. Egy 2,5 kg-os faszén 2 adag kalács elkészítésére volt elég. A fél óra kelési idő elegendő ahhoz, hogy megfelelő parazsunk legyen a sütéshez.

blog4.JPG

A használati utasításban előírt első lépések után, már jöhetett is élesben a kalácssütés.

Lépésről-lépésre:
a.) A megkelt tésztából egy kisebb adagot kiveszünk és kézzel ujjnyi vastag, kb. 1m hosszú csíkot formázunk. Az előmelegített, beolajozott sütőfára tekerjük ügyelve, hogy kb. 1 ujjnyi rész maradjon a feltekert tésztacsík között és a sütőfa szélétől egy kicsit távolabb legyen a tészta, mert ha nem, akkor sülés közben „rákel” a sütőfa szélére és nehézkes lesz a megsült kalács leszedése. (Gyermekeim örömére az első 1-2 kalács kicsit „félresikerült” lett, így még a fotózás előtt meg is ették.)

blog5.JPG

b.) Az asztal lapján a sütőfát meghengergetjük, hogy a tészta egységes formát kapjon, majd ecsettel beolajozzuk, vanillincukros kristálycukorba forgatjuk és már mehet is a faszén fölé!

blog.JPG

c.) A motort a sütőfa végére helyezve indulhat a sütés. Megfelelő parázs felett kb. 2-3 perc alatt isteni kalács készül.

blog7.JPG

És végül, de nem utolsó sorban, a végeredmény:

blog8.JPG

A legvégére nem maradt más, mint néhány szóban összegezni a tapasztaltakat.

Pozitívumok:
1. Tetszetős és igényes csomagolás, mely részletes és jól értelmezhető használati utasítást is tartalmaz. Az összeszerelés a lépések fotózásával együtt sem tartott tovább 10 percnél. Nem kell sem csavarhúzó, sem bármilyen fogó. Ugyan ilyen könnyen szét is szerelhető.
2. Éppen a csomagolása miatt is, könnyen szállítható, így bárhol használható, persze csak ott, ahol tűzgyújtásra is van engedély :).
3. Nagyon könnyű a használata, egy kis gyakorlással finom és mutatós édesség készíthető. Bátran ajánlom kezdő sütögetőknek is, gyorsan kedvet kapnak hozzá. Bármilyen kerti party záró akkordja lehet egy közös kürtőskalács sütögetés. Nem beszélve arról, hogy a „bódékban” kapható kalácsok árának töredékéért készíthetjük el otthon, együtt ezt az ízletes „süteményt”.
4. A grillmotor kis teljesítménye ellenére egy elemmel 3 adag (kb. 30 db) kalács süthető.

Negatívumok:
1. Bár a leírásban a tartozékok között csak „motort” írnak, valószínűleg elsiklottam felette, így kicsit csalódva tapasztaltam a tényt, hogy a csomagolás csak 1 motort rejt a két sütőfához. 2 motorral biztosan gyorsabb lenne a sütés. Úgy gondolom, hogy a 39 990 Ft-os árba, amennyibe a sütő kerül, ez még beleférne, főleg annak ismeretében, hogy a gyártó webshop-jában 1 500 Ft-ért rendelhető hozzá.
2. A motor egy idő után túlmelegedik, akkor kerregő, rendellenes hangot ad, de ez lehűlés után megszűnik.
3. Sütés után meg kell várni, hogy teljesen kialudjon a parázs. Ez a parázs mennyiségétől függően több óra is lehet. Csak ezek után tudjuk kitakarítani a sütőt. Praktikus lenne egy takarító nyílás rajta, ahol a parazsat ki tudjuk piszkálni és el tudjuk oltani, mivel egy esti sütés alkalmával nem biztos, hogy lenne kedvem több órát várni arra, hogy a parázs kialudjon.

Az igazat megvallva, többször szemezgettem már ezzel a készülékkel, de kipróbálás nélkül, nem szívesen vág bele az ember egy ilyen vásárlásba, hiszen nem tudhatja, hogy hogyan is fog majd a gép működni, tud-e vele úgy sütni ahogyan ígérik.

A fentiek ismeretében és a többszöri tesztelés után a véleményem az, hogy bár nem egy olcsó készülékről van szó, de nyugodt szívvel ajánlom mindazoknak, aki otthon szeretnének kürtőskalácsot sütni. És az sem jelenthet akadályt, ha valakinek még nincs nagy rutinja a „konyhában”.

Ha bárki a vásárlása mellett dönt, annak hosszú távon biztosan megtérül a befektetés és persze az együtt sütögetés élménye megfizethetetlen mindenki számára.

Az biztos, hogy nekem ilyen rövid idő alatt is nagyon a szívemhez nőtt ez az okos kis szerkezet.

 

A "Tesztelőket keresünk" játék első körének a beszámolóját ide kattintva lehet elolvasni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr457405200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása