Bosch PMF 190E - teszt

2015. április 01. 10:19

Praktiker Facebook-oldalán futó "Tesztelőket keresünk" játékának első köre hatalmas sikert aratott, rengeteg pályázat érkezett, amiből nehéz volt kiválasztani, kik tesztelhetik a Bosch PMF 190E típusú multifunkciós gépet. A játék során három jelentkezőt választottunk ki, akik kipróbálhatták a gépet, majd meg is írták tapasztalataikat. A kapott pályázatok minősége alapján a Praktiker és a Bosch bírálói úgy döntöttek, mindhárom jelentkező meg is tarthatja a gépet. 

Most a versenykiírásnak megfelelően közöljük az egyik nyertes pályázatot, amit Feri írt. Íme: 

Régóta terveztem beszerezni egy ilyen gépet, mert volt pár munka, ami félbemaradt, mert csak ezzel tudtam volna boldogulni.

Csomagolást tekintve egy szokásos zöld kofferban érkezett a gép.

0_images_25_100_panap1000253jpg.JPG

Mit is rejt a doboz:
Gépet, tartozékokat és a garancia levelet, illetve használati útmutatót. Mellékeltek egy gyors használatit is, ami 2 oldalas, hogy melyik szerszámmal mit lehet megmunkálni. Ez nagyon hasonló, mint a Dremel gépekhez mellékelt dokumentáció.

0_images_33_100_panap1000261jpg.JPG

Tartozékok:
Hántoló szerszám
Fűrészlapok: Ebből három darabot is kapunk. Kemény és puhafához valót, harmadikat fémhez tudjuk használni.
Csiszoló talp és csiszolólapok. Csiszoló lapokat később is könnyen tudjuk pótolni, mert a szokásos 93mm-es
Két darab többszegmenses fűrészlapot csempéhez és fához
Mélység ütköző
Sajnos a porszívó adapter nem tartozék. Ezt külön kell megvásárolni. Igaz csak a csiszolásnál lehet használni.

0_images_26_100_panap1000254jpg_1.jpg

0_images_28_100_panap1000256jpg_1.jpg

Szerszám cserét imbusz kulccsal tudjuk elvégezni. Kábelen található a kulcs tartó.

0_images_27_100_panap1000255jpg_1.jpg

Doboz elég tágas. Ha bővítjük a szerszámok számát későbbiekben azok is bőven el fognak férni.
Nagyon tetszett, hogy a fűrészlapoknak is olyan helye van a dobozban, hogy véletlenül se sérüljön meg az éle egyetlen szerszámnak sem.

Használat közben….
Első bekapcsolásnál kicsit meglepődtem, mert picit hangosnak találtam a gépet. Utólag meggondolva ez teljesen reális, mert a gép alapjáraton 15000 fordulattal megy (maximum 21000-et tud pörögni). Még nem mértem meg decibelben mennyi, de valahol a felsőmaróhoz tudnám hasonlítani.

Első munka: Parketta szegő vágás

img_0007.jpg

Második munka a géppel: Csiszolás
Legtöbbet lombfűrészgéppel dolgozom. Vágáskor itt is keletkezik némi sorja, amit csiszolni kell. Tökéletes volt erre is a gép, de itt nekem nagyon hiányzott a porszívó adapter… Ha végleg nálam marad a gép biztosan beszerzek egyet. Csiszolólapból a 120-assal dolgoztam. Egész jól bírta. Nem szakadt szét és nem kopott el fél perc alatt. A talpon erős a tépőzár.

img_20150317_171758.jpg

0_images_35_100_panap1000263jpg_1.jpg

Harmadik munka: Járólap csere.
A fuga eltávolítás gyors volt, amivel elégedett voltam. Ha porszívó is megy munka közben akkor a por nagy részét képes összeszedni, így a csere után nem kell túl sokat takarítani. Csemperagasztó hántolás már nem volt ilyen örömteli. Sajnos a hántoló kés elég gyorsan kopott. Ha erre nem is, de padlószőnyeg cserekor a ragasztó eltávolítására biztos jó a hántoló. Lehet csak a technikát kell majd elsajátítani a megfelelő kopás eléréséhez.

Örülök, hogy kipróbálhattam ezt a gépet, mert a vásárlástól idáig mindig az tartott vissza, hogy mi van, ha nem hatékony a gép. Lakásunkban kisebb munkákra és a műhelyben is megállja a helyét. Munka közben 10 perc után melegedett a gép, ami végül is normális lehet, mert nem hevült túl. Azt nem szabad elfelejteni, hogy ez a zöld terméke a Boscnak, ami a barkácsoló kategória. Ha folyamatosan ilyen géppel szeretnénk dolgozni, akkor a kék színű Ipari kategória is kapható.

Kicsomagolásról és használatról készült videó itt található: https://youtu.be/HmbGZuCVKco

Pro:
géptest nagyon kézbe illő
kiváló koffer
árban még megfizethető, mert kapunk egy profi csiszolót és darabolót
hosszú hálózati vezeték, melyen a kulcs is megtalálható
szabályozható rezgés szám a pontos munka érdekében
mélység ütköző alap tartozék

Kontra:
kissé hangos (97dB)
drága kiegészítők
melegszik a gép
Szerszám csere kissé nehézkes az imbusz miatt

 

Az idő rövidsége miatt ennyire jutottam, pedig még hátra van pár ajtó és az ablakokat felújítása is. A csiszoló és hántoló részének is biztosan nagy hasznát venném.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr117325914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása