Milyen biciklit vásároljak?

2015. május 13. 09:32

Mindegyik típusú biciklinek megvan a maga funkciója – van, ami terepre kiváló, van, amivel városban lehet nagyon jól közlekedni.

Összegyűjtöttük a legismertebb, leggyakrabban használt kerékpártípusokat, a jellemzőikkel együtt, hogy segítséget nyújtsunk azoknak, akik éppen vásárlás előtt állnak.

Hegyikerékpár

A cross country köves terepen, emelkedőn, lejtőn is ideális, az összeteleszkópos cross country pedig annyival tud többet, hogy első és hátsó teleszkóp is van rajta, ezzel jobb tapadást biztosítva. Minél szélesebb, bordázottabb a külső gumi, annál stabilabb lesz bringa a csúszósabb szakaszokon. A kerékméret a hegyikerékpároknál jellemzően 26’’, a váz felépítése erős, az üléspozíció sportosabb.

dreamstime_s_41271431.jpg

Városi kerékpárok

Valószínűleg ezek azok, amelyeket a legtöbben használnak. Elérhető ár jellemzi őket, lánc / agyváltóval vagy kontrás kivitelben készülnek, megbízhatóak, városi terepre ajánlottak, hosszabb túrákat viszont nem érdemes velük tervezni. Leginkább a nők körében terjedtek el, nagyon sok szép, színes kiegészítővel lehet feldobni ezeket a bringákat – kosarakkal, de akár szoknyavédővel is, nehogy a ruha beakadjon a hátsó kerékbe. További fontos kiegészítője a láncvédő, elkerülve, hogy a ruházatunk olajos legyen. A Praktiker kínálatát ide kattintva lehet megnézni.

dreamstime_s_34602692.jpg

Trekking

Tipikusan aszfaltra szánt darab, városban és országutakon is használatos, komolyabb távolságokon és rázósabb terepeken is bevethető. Elsősorban azoknak ajánlott, akik városban is tekernek, de időnként kirándulni is kétkerekűvel mennének. A cross kivitele könnyű terepre is használható. A csomagtartó szinte kötelező tartozéka, illetve jellemzően több mint 7 sebességfokozatot találunk rajta. A trekkingek további jellemzője, hogy kényelmesebb az üléspozíciójuk, a gumijuk vékonyabb a kisebb gördülési ellenállásért, a kerékméretük általában 28’’, ami gyorsabb haladást tesz lehetővé. .Ha a trekking az igazi, érdemes szétnézni a Praktiker webshopjában.

dreamstime_s_44036303.jpg

Extrém igénybevétel

A downhill kerékpárok azoknak valók, akik extrém terepeken járnak, nevéből adódóan „hegyről lefelé” ajánlják. Vázuk mérete kicsi, tengelytávolságuk nagy. Az első/hátsó rugóút 200 mm körüli, a csillapítása széles értékek között állítható, így a lehető leggyorsabban száguldhatunk vele lefelé. A kormánya széles, súlyánál fontos, hogy ne legyen nehéz.

A BMX egészen gyerekkorban elkezdhető sport, amely a motorikus érzékeket kiválóan fejleszti. Ezekre a bringákra a kis kerekek, kicsi váz, nagy pedál jellemzőek, illetve kilépőket találunk a tengelyeken a trükkökhöz.

Triál: Se váltó, se teleszkóp, itt az egyszerűségen van a hangsúly. A váza masszív, de kicsi, és nagyon fontos, hogy jól fogjon a fék.

 

Ahhoz, hogy a megvásárolt bringák hosszú éveken jól szolgáljon minket, oda kell rá figyelnünk, legyen szó akár a használatáról, akár a tárolásáról. Itt gyűjtöttük össze, mire kell figyelni, ha elkezdődik a biciklis szezon, itt pedig a tároláshoz adtunk tippeket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr777455692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása