Védd a fát lazúrozással! – 1. rész

2015. március 30. 15:06

A leggyakrabban lazúrozással tudjuk védeni és ápolni fából készült bútorainkat, amelyek a speciális összetételüknek köszönhetően mind az UV-sugárzástól, mind az időjárási körülményektől, mind az elszíneződéstől megvédik a fát.

A lazúroknak is több típusa van, oldószeres és vizes bázisúakat különböztetünk meg. A vizes bázisúakról azt érdemes tudni, hogy kímélik a környezetet, ráadásul az emberekre és az állatokra sem veszélyesek, így bátran használhatjuk azokat.

Ha sokáig tartó védelmet akarunk elérni, akkor vastaglazúrt érdemes bevetni, amely taszítja az vizet, jobban tisztítható – ellenben az általa létrejött filmszerű réteg a napfény hatására pár év után valószínű, hogy lekopik. Ha nem akarjuk, hogy filmréteg keletkezzen, alkalmazzunk vékonylazúrt, ez hamar fel is szívódik, de gyakrabban kell majd használnunk, mint a vastaglazúrt.

dreamstime_s_40479734.jpg

Amire mindenképp oda kell figyelnünk lazúrozás közben, hogy kár spórolnunk! Ne használjunk az ajánlottnál kevesebb rétegszámot, mert ezzel a későbbiekben csak magunknak okozunk kellemetlenséget. Ilyenkor ugyanis a felületünk túl hamar elvékonyodik, elkopik.

Ilyenkor gondot okozhat, ha túl későn „kapcsolunk”, de ha hanyagok vagyunk és figyelmetlenek, a nedvesség tönkre is teheti a fát, és gombák támadhatják meg azt.

Szólj hozzá!
Címkék: fa lazúr

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr537320206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása