Lambéria foganytúval a gyerekszobába

2011. december 21. 17:24

Biztos mindenkinek megvan a 80-as évek emléke a lambériáról, ahogy a vékony kis lécek sorakoztak, sötétbarnára lakkozva az ebédlő falán. Nos, azt gondolom, hogy bár Eszterke szobájába lambériát raktunk a falra, mégis sikerült elkerülnünk ezt a hangulatot. Végül is a cél valami lehelletnyi angolos volt, és nem a retró lebegett a szemünk előtt. Hogy olyan lett, mint amilyennek képzeltük két dolognak köszönhető, szerintem, az egyik hogy a lambéria szélessebb, mint az évekkel ezelőtt divatos volt, a másik hogy nem mázoltuk barnára, hanem meghagytuk a szép fenyő színt és csak egy lazúrréteget kapott, amitől életre  kelt a textúra.

 DSC08307.jpg

Lambériázni egyébként meglepően egyszerű. Nincs meg secperc alatt, de a munkafolyamat nem túl bonyolult, úgyhogy kezdő barkácsolók is könnyen elkészíthetik, hogyha szeretnék a falat burkolni és nincs pénz faberakákos falburkolatra.

Amire szükséged lesz:
Lambéria
Fenyőléc párnafának
Lambéria rögzítő kapocs
Pici szögek
Fenyőszínű vastaglazúr
Ecset

Mutatom a hogyant

1.lépés – a párnafák rögzítése a falhoz.

A mi lambériánk 1,00 m hosszú darabokban érkezett, ezért a párnafákat (azok a lécek, amik a burkolat alatt keresztbe mennek, és erre rögzítjük majd a lambériát) a padlótól és a lambéria várható tetejétől 15-15 cm-re helyeztük el a következőképpen

Húztunk a megjelölt magasságokban egy-egy vízszintes vonalat a falra.
Odafogtuk a léceket és egy fúróval átfúruk őket, kb 20 cm-ként. Éppen csak annyira, hogy a fúró feje, jelölést hagyjon a falon.

DSC08236.jpg

DSC08238.jpg

Beütő tipliket és hozzávaló csavarokat használtunk a rögzítéshez (téglafalba). A léceken keletkezett lukakba beleraktuk a tipliket csavarostul.

DSC08240.jpg

Majd a lécet a falhoz és a csavarok fejére kalapáccsal ráütve a tiplik csavarostul becsusszantak a falba, megtartva a lécünket a rajzolt helyen.

DSC08243.jpg

2. lépés -  a lambéria rögzítése

A lambériát Csaba gondosan válogatta rakás közben, és az esetlegesen törött darabokat félrerakta.
Lambériázás előtt leszedtük a padlóról a szegélylécet, hogy a lambéria felkerültekor visszarakhassuk és takarja a falburkolat és a padló közötti illesztést.

A rögzítéshez lambéria rögzítő kapcsot és pici szögeket használtunk. A kapocs a lambéria nútjába illeszkedik és kis karmokkal fogja a deszkákat a falhoz.

DSC08265.jpg

Ez a része a legidőigényesebb a feladatnak, hiszen mindegyik szálat rögzítettük az alsó és a felső párnafához is. Időnként érdemes ellenőrizni a szálak egyenességét, mert előfordulhat, hogy a padló nem teljesen vízszintes és ha ehhez igazítjuk a burkolatot akkor a szálak ferdén fognak állni a falon.

A konnektort mi körbeburkoltuk, vagyis besüllyedt a burkolatunkba végül.

DSC08266.jpg

3. lépés – a lambéria leszegése

L alakú szegőelemet rögzítettünk a lambéria tetejére, pici szögekkel.
De megtoldotuk még az egészet egy kis csavarral, mégpedig azzal, hogy foganytúkat tettünk a szegőlécre. Ha pontosan tudjuk a foganytúk helyét, akkor érdemes erre a felületre szintén párnafát szerelni közvetlenül a lambéria széléhez és ebbe belecsavarozni a foganytú fogadó csavarját.

DSC08301.jpg

DSC08302.jpg

Ha nem tudjukm akkor pedig kis luk kerül a lambériára és a szegőlécre is, hátulról beszorítva egy pici fadarabbal, hogy a csavar ne forduljon el, és így kerülnek rá végül a foganytúk.

DSC08304.jpg

4.lépés – felületkezelés.

Az eredeti terven a lambéria zöld színű volt, de az igazság az, hogy a helyszínen, egy próba festés után (természetesen egy külön fadarabon) hama lebeszéltem saját magamat is a fenyőzöld vékonylazúrról, egyszerűen azért, mert cukigyerekszoba hanglat helyett, külvárosi kisvendéglő hangulat lett volna Eszterke szobájában.

Így végül a lambériánk színtelen vastaglazúr réteget kapott, amit egyzserűen esettel vittünk fel a felületre. A selymes fenyőszín így tökéletesen egészíti ki a piros bourbon liliomos, sárga falat.

DSC08303.jpg

Nagyon egyszerű volt, tényleg, bár ennek a 3,5 méternek a burkolása kb. 4 órát vett igénybe.
Remélem, Ti is úgy gondoljátok, ezek után, hogy a lambéria mégiscsak tud jólkinézni. Nekünk is és Eszter anyukájának is nagyon tetszik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr733480947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása