Keretes szerkezet - polc a képben

2011. november 30. 15:54

Hogyan lesz a polcból kép? Megmutatom.
Szerintem ügyes kezű barkácsp(r)ofik néhány óra alatt össze tudják rakni ezt a polcot, amit keretbe illesztettünk. Kevésbé tapasztaltaknak viszont útmutatóul itt van néhány kép arról, hogy mi hogyan csináltuk.
Most szólok előre, hogy mennyei üdvözlet a bútorasztalos nagypapáknak, (nekem is olyan volt) de én egyszerű, mezei haladó vagyok, két darab női kézzel és valódi műhely nélkül, plusz és szerencsére van Csabának a két ügyes kis nagy keze, aki a végén kijavította a hibáimat. Szóval biztosan lehet elképesztően tökéletesen is csinálni, de én boldog vagyok attól, hogy a polc pontosan úgy néz ki, ahogy elképzeltem, elbírja, amit el kell és ami ennél is fontosabb, hogy Kornéliáék nagyon örültek az eredménynek.

9.jpg
Mutatom az utamat, mindenki okulására.

1. Tervezzük meg előre, hogy mekkora keretet szeretnénk csinálni (hossz és magasság), mekkora legyen a faltól a kiugrás(polcmélység), milyen színt képzelünk el. Szóval elő a kockás papírral és a centivel és szánjunk náhány órát a rajzolásra. A mi képpolcunk 170 cm hosszú és 60 cm magas lett, mert ez volt, ami arányaiban jól mutatott a falon.

keretterv.jpg

2. Majd jön az anyagválasztás. Mi négyszöglécekből (deszkákból) készítettük el a keret alapját és a polcot (ez néhány centivel szélesebb, mint maga a keret, tehát túllóg a kereten), az illesztés takaráshoz és díszítéshez pedig parkettaszegőlécet használtunk.

negyszoglec.jpgkeret_lec.jpg


3. A négyszögléceket vágjuk méretre. A falra merőleges részhez (mivel az egész keretnek van mélysége) kell 2  hosszú és 2 rövid darab. A fallal párhuzamos részekhez szintén 2 darab hosszú és 2 darab rövid. Az anyagvastagságokat ne felejtsük ki a számításból.

DSC01704.JPGDSC01709.JPG


4. Vágjuk gérbe a fallal párhuzamos léceket -ezek fognak látszani, hogyha a falra rakjuk a keretet- hogy tényleg keretszerű legyen végeredmény. A gérbe vágás 45 fokos sarokillesztést jelent. Ehhez a művelethez MINDENKÉPPEN használjuk gérvágó sablont, különben nem fognak pontosan illeszkedni a sarkok és a keretünk ferde lesz, vagy hézag lesz az illesztéseknél.
(nekem nem volt itthon megfelelő méretű sablonom a vágáshoz, így Csabának akadt még egy kis munkája a helyszínen, de megígérem, hogy sohatöbbé nem próbálkozom így a 45 fokos sarokillesztéssel.)

gér.jpggérvágó.jpg


5. Rögzítsük egymáshoz a léceket. Én a merőleges darabok rögzítéséhez sarokrögzítőket használtam, de műhellyel rendelkező profik simán csavarozással oldják ezt meg, persze előfúrás után.

DSC01770.JPGDSC01786.JPGDSC01718.JPG


6. Polcot a keretbe a következő lépés. A polcot elölről a keretünk, hátulról fal felől, pedig egy másik négyszögléc tartja meg. Itt átadtam Csabának a stafétabotot, a szomszédaim pedig kaptak csokit az "éjszakai dekopír fűrészelés az erkélyen" akció miatt.

11.jpg8.jpg1.jpg


7. Keret a keretre. Ahhoz, hogy a dobozunk képkeretszerű legyen a szegélyléceket rögzítettük a szélére, apró szögekkel.

4.jpg3.jpg


8. Csiszolás és tömítés, finom utómunka. A sarkokat lecsiszoltuk és a hézagokat tömítettük a szegélylécnél, a polcnál és a kisebb elcsúszásoknál.

Untitled-14.jpg


9. Alapozás és festés. A famunka összeállt, következett a festés. Alapoztuk a felületet, fára való alapozóval és festettük ezüstre hammerite kalapácslakk ezüsttel, hogy kapjon egy kis fémes csillogást, pontosan olyat, mint amilyet a falra festett indaminta magáénak tudhat.

DSC01864.JPGDSC01874.JPG


10. Rögzíthetjük is a falra száradás után. Egy ilyen méretű keretet, alapesetben érdemes merevíteni hátulról, hogy ne csavarodjon el, ezt általában egy falappal oldják meg hátulról, ami tökéletesen merőleges sarkokkal rendelkezik. De mi nagyon nem szerettünk volna hátlapot, mert fontos volt, hogy a fal csíkjai átszaladjanak a "képen" ezért nálunk a merevítést a fix falra rögzítés oldotta meg.

DSC01897.JPGUntitled-141.jpgDSC01904.JPG


11. Elkészültünk. Polc a képben. Már csak a berendezés maradt.

10.jpg


Kismókusok karácsonyra is kérhetik, nagymókusok könnyedén elkészíthetik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr663423713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása