Ezermester Gyula étkezője

2011. szeptember 14. 00:34

Gyula egy pincében kialakított, mini lakásban lakik, melynek nappaliját saját kezűleg újította fel, lépésről lépésre utána járt, hogy mit hogyan csináljon és az eredmény elég pofás lett. Étkezője konyhájával egy térben van, és innen nyílik a fürdőszoba ajtó is, belecsapva az icipici térbe.

A feladat azért sem volt könnyű, mert Gyula elmondta, hogy esetleg később az egyik falat arrébb tenné, ezért a konyhabútorának optikai tunningjára olyan megoldáson törtem a fejem, ami nem kerül sokba, de kielégítő eredményt hoz. De talán pont ez az előnye is ennek a tervnek, hogy elmondhatok néhány ötletet, hogy hogyan varázsolhatjátok újjá a konyhabútort anélkül, hogy kicserélnétek.

Mutatom a tervet:

Mivel új konyhabútort nem tudunk prezentálni és a hely is mini, Nórával jól összedugtuk a fejünket, és az első szupernagy ijedtség után kitaláltunk néhány olyan megoldást, ami rendbe rakja ezt a kis teret.

Elsősorban a színek, azok, amik egy helyiség kinézetét nagyon meg tudják változtatni. És ezek a színek a különböző felületre különbözőképpen kerülhetnek fel.

A konyhaszekrény újjávarázsolása (kevés pénzből) több módon is történhet:

1. A legegyszerűbb módja a fogantyú csere. Nem is gondolnánk, hogy egy régi ajtót egy új fogantyú mennyire fel tud dobni. Illetve lehet, hogy a nők ezt most jobban értik, hiszen minden nő tudja, hogy egy jól kiválasztott fülbevaló az egész megjelenésünket tudja újjávarázsolni. Tehát, hogy egyszerűen fogalmazzak a foganytú a konyhaszekrény fülbevalója. A webshopban széles választékot találtok foganytúkból, de mutatok azért néhány kedvencet.

A romantikusok

A szabályosak - Gyulának is ilyet terveznénk

 

 2. A konyhaszekrény ajtók cseréje, ha szeretjük a jelenlegi elrendezést, de kell egy kis "ráncfelvarrás". Ez már kicsivel több odafigyelést igényel. Lehet asztalossal is csináltatni (érdemes), de ha a konyhaszekrény standard méretű, akkor akár a Balázsnál már felhasznált lamellás ajtó is jó megoldás és mivel fából készült bármilyen színre lefesthető vagy pácolható. Izgi, hangulatos konyhát varázsolhatunk egy nap munkával.

3. Meglévő konyhaszekrény ajtók áttapétázása. Gyulánák is ez a javaslatunk, mivel a közeljövőben még a bútorelrendezésen szeretne változtatni. Ez a feladat tényleg egyszerű, és néhány évig fel is dobja a konyhát. Nagyobb változást hoz, mint a fogantyúcsere, és kevesebbe kerül, mintha új ajtókat csináltatnánk. Bátrabbak dekupázs technikával akár papírt is ragaszthatnak a felületre, ami a ragasztónak hála mosható is. Kevésbé bátraknak, és azoknak akik gyorsabban akarnak végezni, ajánljuk az öntapadós fóliákat, amikből szintén elég sokfélét találtam a webshopban, bár a képek nem mindig mutatják, sajnos a valós terméket.
Kell hozzá öntapadós fólia, sniccer és vonalzó.

Ha nem szeretnénk az egész felületet tapétázni, használhatunk fali matricát is, különböző mintákkal akár gyerekbarát, játékos akár csajos, akár komoly ajtókat csinálhatunk magunknak, tényleg néhány perc alatt. Nem csak konyhaszekrényre.

 

És most hogy így elidőztünk a konyhaszekrény dekorálásnál, térjünk vissza az étkezőhöz, ami ugye valójában a pályázati témánk.

Gyulánál nagyon kicsi a tér, emiatt étkező asztalnak nyithatónak kell lennie, ha másért nem hát azért, hogy ne foglaljon annyi helyet, amikor csak egyedül van otthon és sürög-forog a konyhában. Az asztalt táblásított fenyőből csinálhatjuk, és konzolokkal a radiátor két oldalán lévő falhoz erősítve áll meg. A lapja ráhajtható, de alulról, a lehajtáshoz, érdemes még egy kifordítható pántot berakni, hogy elbírja a súlyt.

Ülőkének valami olyan könnyen mozdítható dolgot gondoltam, amit tárolásra is használhatő a kis lakásban. Így a műanyag hordóból "hokedli" lenne, az oldalát akár le is festhetjük. A tetején pedig anyagba töltött szivacs tenné kényelmesebbé az üldögélést.

További mozzanatok a térben. A nagy szekrény annyira betömte azt a kis beugrót, hogy szinte fullasztó volt még ránézni is, ezért polcokat tettünk a mosogató fölé. Az ablakra színes roló kerülhetne, és Nóra végre megcsinálhatná a lámpát élfóliából

És amiről még nem beszéltem az a festés és az új fürdőszoba ajtó. Gyula étkezőjében a fal kb 110-ig csempével burkolt, fölötte pedig festett. Hogy kicsit befrissítsük a színeket itt is, ezért a falat Dulux konyha és fürdőszoba festékkel fstenénk, ami könnyedén lemosható. A csempét is festenénk, szerencsére már van rá festék, tehát nem kell nekiállni és leverni az egészet. Találtam hozzá egy szuper tutoriált is. Az ajtó pedig harmonika ajtó, hogy ne nyíljon bele a térbe színe a bútor és a lámpa új színével harmonizál.

Így lehetne Gyulának új étkezője és így újulhat meg egy régi konyha kevés pénzből. Remélem Ti is hasznosnak találtátok az ötleteket.Összefoglalásképpen mutatom a feliratos verziót.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr423225760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása