Iskolakezdés: így válasszuk ki a megfelelő íróasztalt, széket

2014. augusztus 07. 06:35

Aki most először választ íróasztalt iskolát kezdő gyermekének, vagy aki már vásárolt, de valamiért le kívánja cserélni egy jobbra, kényelmesebbre jelenlegi íróasztalát, nem árt, ha néhány dologra odafigyel.

Ha íróasztalt vásárolunk a kicsinek, mindenképpel vigyük őt is magunkkal, vagy pedig mérjük le a szükséges ülőmagasságot, az asztallap magasságát otthon, hiszen nem minden testmagassághoz és testalkathoz alkalmas minden íróasztal, szék.

dreamstime_s_37745248.jpg

Az íróasztal választást előzze meg a szék kiválasztása. Ha ez már megvan, vagy az üzletben kinéztünk egyet, akkor ellenőrizzük, hogy beállítható-e úgy, hogy ülő helyzetben a talpak a talajon feküdjenek, a lábszár függőlegesen, a combok pedig vízszintesen álljanak. Nézzük meg, hogy az ülőrész elülső pereme nem szorul-e a térdhajlatba, miközben a háttámasz biztosan tartja a derekat. Ehhez jó, ha az ülőrész előre-hátra állítható és a háttámasz szintén a kívánt pozícióba vihető. Vegyük figyelembe azt is, hogy a pillanatnyi beállítás csak rövid ideig lesz jó, mert az intenzív testi fejlődés szakaszában időnként újra a gyerekhez be kell tudnunk állítani mindent az előzőekben leírtak szerint.

Ha a szék már megvan, és be van állítva, akkor tudjuk az asztallap magasságát meghatározni. Ez már egyszerű, a széken ülve egyenes derékkal az alkarok kényelmesen legyenek megtámasztva az asztallapon. Természetesen a növekedés során az asztal magasságát is többször kell állítani, így nézzük meg, hogy ez milyen lépésekben lehetséges. Ha túl nagyok az osztások, és több centimétert is változik a magasság egy állítást követően, akkor mindenképpen kompromisszumos megoldást kapunk.

Az ideális asztal asztallapja dönthető, hogy a különféle tevékenységekhez beállítható legyen a dőlésszög.

Ellenőrizzük a megfelelő biztonságot. Figyeljünk az élek, sarkok lekerekítettségére, a lábszár védelmére, az újbecsípődés, odacsukás elkerülésére. És természetesen az anyagok és a kivitelezés minőségére!

Nézzük meg, hogy kaphatók-e kiegészítő elemek, polcok, fiókos konténer, stb. az íróasztalhoz, hiszen az évek múlásával egyre több helyre, tárolóra, fiókra lesz szükség.

(via)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr336578535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása