Cserepek másképp - avagy hogyan lesz igazán hangulatos kiegészítő egy egyszerű agyagcserépből?

2013. november 13. 14:00

Imádom a szobanövényeimet, rengeteg van belőlük. A folyamatos átültetések miatt folyton gondban vagyok a kaspókkal. De nem csak a méretek miatt, hanem mert szeretném, ha a szobanövények szép, egységes képet mutatnának, a sokféle stílusú kaspót vegyíteni nem igazán kedvelem. Egy ideje gondolkozom már rajta, hogy mi lenne, ha lemondanék a kaspókról és csak cserepeket használnék alátétekkel, mert azok minden létező méretben elérhetőek. Egy sima cserepet viszont egy kicsit snassznak érzek: amilyen szépen mutat a kertben, vagy egy erkélyen, annyira nem érzem szobába illőnek. Túl rusztikusnak érzem a lakásomba. Mivel épp lakásfelújításban vagyok, így a szobanövényeim is átrendezésre kerülnek rövidesen. Arra gondoltam, hogy esetleg megpróbálhatnám befesteni a cserepeket, és a Praktikerben meg is találtam minden szükséges kelléket hozzá.

Kellékek:

– agyagcserép tetszőleges méretben: ITT

– maszkoló szalag: ITT

– arany festékspray: ITT

– ezüst festékspray: ITT

– fehér falfesték: ITT

01_1.JPG

A képen látható kövirózsa (Echeveria) hazánkban csak szobanövényként tartható. Nyárra kihejezhetjük a kertbe, de a fagyokat nem bírja.

A Praktikerben is kapható!

1. lépés

Ragsszuk ki maszkoló szalaggal azokat a részeket, amiket később ezüstre vagy aranyra szeretnénk festeni! Ha kollekcióban gondolkozunk szép lehet, ha az egyik cserép pereme, míg a másiknak mondjuk a teste lesz arany színű. Csinálhatunk vízszintesen, vagy függőlegesen csíkos mintázatot is.

02.kép.JPG

03.kép.JPG

2. lépés

A kimaradt részeket fessük be vizes bázisú fehér falfestékkel, hagyjuk megszáradni, majd kenjünk fel egy újabb (és ha szükséges még egy) réteget, hogy egyenletes legyen!

04.kép.JPG

05. kép.JPG

3. lépés

Száradás után húzzuk le a ragasztószalagot! Figyeljünk rá, hogy sehol ne maradjon leszakadt darabka!

06. kép.JPG

 4. lépés

Takarjuk ki a fehérre festett részt! Ez történhet úgy is, hogy a nagyobb felületeket alufóliával borítjuk (ezt nem kezdi ki az akrilfesték) és csak a széleken rögzítjük maszkoló szalaggal. Kitakarhatunk olyan részt is, ami nem volt fehérrel festve. Ilyen esetben az cserép színű marad. Így tettem én az ezüst kaspónál.

07. kép.JPG

5. lépés

A kimaradt részeket fújjuk le arany vagy ezüst akril- vagy radiátor festékkel! Ha zárt térben dolgozunk festéksprayvel, érdemes egy nagy kartondobozban végezni a műveletet, különben a festékspray finoman beterít mindent a lakásban. Szabad téren is működhet ez a megoldás. Fújásnál ugyanis az jelentheti a problémát, hogy már egy enyhe  légmozgás is szétviszi a sprayfestéket. Én egy szélcsendes, meleg őszi napon a kertben dolgoztam, a füvön, nagy területen leterítve azt. Ez is működhet. Ilyenkor a takarás alá rakjunk valami keményebb felületet, hogy a festendő tárgy egyenesen álljon!

08. kép.JPG

09. kép.JPG 

6. lépés

Mikor megszáradt a festék, távolítsuk el az alufóliát és a maszkoló szalagot!

10.kép.JPG

11.kép.JPG

EXTRA TIPPEK: ha szobanövényt ajándékozunk, remek kiegészítő lehet egy ilyen egyedileg festett cserép. Különösen jól mutatnak a kaktuszok és pozsgás növények az ilyen cserepekben. Ezeknek a vízigényük is szerényebb, így a cserép is kisebb igénybevételnek van kitéve.

Kivitelezés, fotók: Szigeti Zsófi

viragomviragom.blog.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr365626830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása