Tanuld újra a makramét!

2018. július 17. 12:23

Ebben a bejegyzésben vendégszerzőnk, Brandt Diána, a Masni Dekoráció blog szerzője mutatja meg nekünk, hogyan készül a makramé. 

Amikor kitaláltam, hogy milyen munkamenetet hozok nektek júliusban, és megosztottam a környezetemmel izgalmamat, hogy mennyire várom, hogy egy rég elfeledett, de nagyon szeretett és népszerű technikával készítsek fali díszt, mindenkinek volt pár kedves emléke, története, hogy náluk a családban ki-mikor-mennyit makramézott. Örültem a virágtartókról, fali díszekről, szatyrokról szóló emlékeknek, így még nagyobb örömmel osztom most meg veletek, hogy milyen egyszerű és milyen látványos is ez a csomózási technika, mellyel anyáink, nagyanyáink foglalatoskodtak a 80-as években! A retro makramé láz ragadjon el Titeket is!

dsc_4794.JPG

Amire szükséged lesz

  • 1 gombolyag 100% pamut, ún. makramé fonal
  • seprűnyél, kb. 40 cm hosszúságúra vágva, vagy egyéb, kb. 40 cm  hosszú, egyenes fa
  • olló

img_7516.JPG
Munkamenet

Első lépés, egy kis matek: egy, kb. 80 cm hosszú, ilyen, azaz a képeken látható csomózású makraméhoz, mivel dupla szállal dolgozunk (160 cm szálanként), 4 méter hosszú szálat kell levágni. Azaz az alap 80 cm-nek az ötszörösét. Ennyit vesz fel a fonal a csomóknál és a csomók között. 

img_7519.JPG

img_7521.JPG

8 egyforma, 4 méter hosszú szállra lesz szükséged, ezeket vágd le és egyesével, a közepénél fogva hurkold át a seprűnyélen. 

img_7523.JPG

img_7524.JPG

img_7525.JPG

Az első két, bal oldali szálpárral kezdünk, azaz 4 szállal fogunk dolgozni. Fogd meg a bal oldali szálat és fektesd át keresztben a mellette lévő 3 szálon, majd a jobb oldali szálat emeld a keresztszál fölé.

img_7526.JPG

img_7527.JPG

A jobb oldali szálat, amit a keresztszál fölé emeltél, most fűzd át a keresztszálon alul, majd a középső két szál alatt, és bújtasd ki a keresztszál hurkán felülre.

img_7544.JPG

Kész az első fél csomónk. Most jobb oldalról vezesd át a szálat balra a 3 szálon, majd a bal oldalit emeld felülre. 

img_7546.JPG

img_7547.JPG

Ezt a baloldali szálat (ami felülről jön), fűzd át a jobbról jövő keresztszál és a középső két szál alatt, majd bújtasd ki a keresztszál hurkán felülre. Húzd szorosra a csomót.

img_7548.JPG

Ismételd meg az előző lépéseket, hogy még egy ugyanilyen csomót kapj. Két ilyen duplacsomó adja most a makramé csomónkat, melyből ezt a falidíszt felépítük.

img_7548.JPG

Jöhet a következő 4 szál, melyekkel ugyanezeket a lépéseket ismételjük, egészen addig, míg készen nem lesz az első sor, amiben 4 duplacsomó lesz. 

img_7550.JPG

img_7552.JPG

A következő sort két szál csúsztatással csomózzuk végig.

img_7554.JPG

Folytassuk a mintát, amíg a korábban kitalált (nálam most 80 cm) kész makramé hosszúságot elérjük.

img_7556.JPG

A makraménk így már akár készen is lehet. Én most egy extra lezárást tettem a végére, csomózással, és az egyes szálak felbontásával. Ék alakban csomókat kötöttem a szálak végére. 

img_7557.JPG

És a csomók alatt kipödörtem a fonalat, és szálaira szedtem. 

img_7559.JPG

Lehet azt is, hogy csak mindegyik második szálat pödröd ki, lehet azt is, hogy egyáltalán nem szeded szét a szálakat, de azt is lehet, hogy fagolyóval díszíted vagy simán lógni hagyod. Tényleg bármelyik megoldás jó, de legfőképp az, ami neked tetszik. Leírni nem volt egyszerű a menetet, de a képek alapján biztos vagyok benne, hogy menni fog, hajrá!

Jó munkát!

dsc_4825.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr1414118185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása