Ne egye meg a penész!

2016. október 07. 11:00

 

shutterstock_167972543.jpgEgyfelől a vizesedés hátterében általában valamiféle tervezési hiányosság, kivitelezési hiba áll. A századelőn épült házak esetén a falakon keresztül felszivárgó eső- és talajvíz – pontosabban a rosszul elvezetett csapadék és az épületek vízszigetelés nélküli alapja – okozza a legnagyobb problémát. A felújított panellakásokban gyakran a nem megfelelően szellőző műanyag nyílászárók állnak a vizesedés hátterében, a családi házak többségénél pedig a töredezett tetőcserepek, a hiányzó páraáteresztő fólia vagy a hőhidas szerkezetek vezetnek penészedéshez.

Másfelől azonban a penész felbukkanshutterstock_305228048.jpgásáról mi magunk tehetünk. A főzéstől kezdve a vasaláson és a teregetésen át egészen a fürdésig szinte minden házimunka növeli a levegő páratartalmát, a lecsapódó pára pedig ideális körülményeket teremet a penészgombák elszaporodásához. A penészedés sajnos nem csupán esztétikai kérdés. A penészgombáknak jelentős szerepük van a légúti és ízületi megbetegedésekben, bőrgyulladást okozhatnak, de irritálhatják többek között a hallójáratot, az orrüreget és a szaruhártyát is. Éppen ezért, ha felütötte fejét a penész, érdemes azonnal eltávolítanunk!

Az egyik legegyszerűbb módszer, ha fogunk egy kemény kefét, és egyszerűen ledörzsöljük a penészt a falról, majd egy gombaölővel az egész szobát lefestjük. A fürdőszobai penészfoltokat súrolópor és hipó keverékével is kezelésbe vehetjük. Kenjük le a masszával a fugákat és a mennyezet sarkait, majd néhány nap után töröljük tisztára. Amennyiben még hatékonyabb eredményt szeretnénk, használjunk speciális lemosó oldatot! A penész amilyen könnyen jött, olyan egyszerűen el is távolítható, a hosszú távú megoldás érdekében azonban a penészedés okát is meg kell szüntetnünk.

shutterstock_491949673.jpgMindenekelőtt a levegő ideális, 50-55 százalékos páratartalmát kell biztosítanunk. Ha tudni szeretnénk, milyen messze vagyunk ettől az értéktől, egy higrométerre is szükségünk lesz. Csökkenthetjük a levegő nedvességtartalmát módszeres szellőztetéssel, a bútorok és a falak között hagyott légréssel, illetve páraelszívóval is, használhatunk tablettás páramentesítőt, a legjobban azonban egy korszerű párátlanító beszerzésével járunk. Ezek a gépek tulajdonképpen a hűtőszekrények működési elvét követik, azzal a cseppet sem elhanyagolható különbséggel, hogy a hűtést követően a szoba meleg levegőjéből kicsapódó pára a készülék vízgyűjtő edényébe csöpög. A párátlanító ráadásul nemcsak a penésszel veszi fel a harcot, de megszárítja a kiteregetett ruhákat is, miközben a fűtés költségei is csökkennek, hiszen a nedvesebb levegő felmelegítése jóval több energiát igényelne.

1005.PNG

Amennyiben gondoskodtunk a levegő ideális páratartalmáról, de otthonunk falai még mindig nyirkosak, szinte biztosra vehetjük, hogy a problémát hőhíd vagy a talajból felszivárgó víz okozza. Hőhíd esetén korszerű, páraáteresztő hőszigetelés alkalmazása jelenti a megoldást, a falban lévő vizet pedig szárító vakolatrendszer segítségével távolíthatjuk el, így a penész csak ott bukkan fel, ahol szeretnénk. Hosszan érlelt sajtok kérgén.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr6311770689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása