Az árnyékolás napos oldala

2016. augusztus 05. 14:48

Manapság, amikor egymást érik az újdonságok és a korszakalkotó szabadalmak, először talán furcsán hangzik, de az árnyékolástechnika az építőipar egyik legintenzívebben fejlődő területe. Az ötlet nagyszerűsége – mint minden innováció esetében – ezúttal is az egyszerűségében rejlik. Ha a nap már úgyis az ablakunkat tűzi, mi pedig fény és forróság formájában éppen nem kérünk belőle, hasznosítsuk másképp: napenergiaként!

kepkivagas.JPG

A kollektor persze nem új a nap alatt, a napelemmé alakított árnyékoló azonban sosem látott eleganciával ötvözi a kellemes funkciót a hasznos formával. Legalábbis a tervezőasztalon. A mkepkivagas2.JPGérnökök éjt nappallá téve dolgoznak a lamellák napelemes bevonatán, de a megoldás egyelőre még várat magára. Addig is, amennyiben építkezés előtt állunk, választhatunk homlokzatba rejtett, energiahatékony árnyékolót is. Így akár légkondicionáló nélkül is kellemes klímát biztosíthatunk otthonunkban. Ellenkező esetben várnunk kell a következő felújításig, ahogyan a néhány évvel ezelőtt ültetett platánfenyő sem a közeljövőben fogja beárnyékolni a házunkat. Ha tehát nem akarunk megfőni a saját levünkben, kénytelenek leszünk gyorsabb megoldás után nézni.

shutterstock_376301905.jpgA szabadban egy fokkal könnyebb dolgunk van. Miközben a felforrósodott város utcáin járunk-kelünk, ösztönösen árnyékba húzódunk. Ugyanezt kell tennünk a saját kertünkben is. A napernyő leginkább a nyaralásokról, függő változata a cukrászdák, kávézók teraszáról, míg a napellenző a sarki fűszeresnek, a feszített napárnyékoló pedig a játszótéri homokozónak köszönhetően lehet ismerős. Medencénk, napozóágyunk vagy kerti étkezőnk felett ugyancsak nagy szolgálatot tehetnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr578955056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása