Strapabíró szobanövények

2016. február 21. 17:17

A szobanövények nagyon fel tudják dobni a lakást, de a nem megfelelő választás sok macerával is járhat. A növények összeválogatása során fontos tudni, hogy a jövőben mennyi időt vesz igénybe a gondozásuk. Ez a bejegyzés ebben szeretne segíteni, három olyan dísznövényt válogattunk össze, amelyek nem igényelnek sok odafigyelést, viszont elég izgalmasok ahhoz, hogy megváltoztassák a lakás karakterét.

Brazil szépség: lándzsarózsa

A trópusi növényekre jellemző, hogy ellenállók a környezeti hatásokkal szemben, ezért ideális választásnak mondhatók azok számára, akik nem szeretnének sokat bíbelődni velük. A brazil lándzsarózsa természetes környezetében a fákra nő, hogy így jusson fényhez, de a laza szerkezetű tőzeges talaj is tökéletesen megfelel neki. Ez egy örökzöld dísznövény, a virága akár fél évig is díszítheti a lakást. Nagyjából 70-90 cm magasra nő meg, nem igényli a direkt napfényt, és a locsoláson kívül nincs vele más tennivaló. 3-4 naponta kell megöntözni, de fontos, hogy nem szabad hagyni, hogy teljesen kiszáradjon. A vizet követlenül a virágára kell önteni, ugyanis az őserdőben is így gyűjti össze a nedvességet.

dreamstime_s_26149409.jpg

Egy szelet Afrika: majomfa

A majomfa, vagy pozsgafa talán a legkevésbé kényes növény a listánkon, egy kezdő kertésznek sem okozhat túl sok fejtörést a gondozása, szokatlan formája miatt viszont vonzza a tekintetet. Afrikából származik, jól bírja a meleg, száraz időjárást, kimondottan igényli a napsütést, ezért májustól a nyár végig érdemes a párkányon, vagy más világos helyen tartani. Mivel húsos törzsében és levelében eltárolja a nedvességet, csak ritkán kell öntözni. A téli időszakban a növény telel, ilyenkor egy árnyékosabb helyre kell tenni, és a 10-15 fokos hőmérséklet az ideális a számára. Ebben az időszakban, szinte egyáltalán nem igényel vizet. Az ideális talaj egy majomfa számára 50% virágföldből és 50% durva homokból áll össze, amit kéthetente guanós tápoldattal locsolnak. Ha erre a néhány dologra odafigyelnek körülötte, a pozsgafa szépen fog nőni, és idősebb korában még virágot is hajt.

dreamstime_s_33586124.jpg

A színpompás korallvirág:

Szintén afrikai eredetű, de hazánkban is népszerű korallvirág egy örökzöld szobanövény, amire ha egy kis figyelmet fordítanak, akkor egész évben virágzik. Az elnevezés találó, hiszen több színben is nő, választható belőle rózsaszín, ciklámen, fehér, vajszínű, sárga vagy vörös, tényleg bármelyik nappalihoz hozzáigazítható. Szinte hihetetlen, hogy mennyire nem igényli az odafigyelést, nem kényes a napfényre, egyedül a túlöntözést kell elkerülni. Annak, akinek van rá ideje, érdemes időről időre megmetszeni a növényt, és kéthetente egy kis tápoldat is segíthet abban, hogy télen is vidám színekben pompázzon a lakás.

dreamstime_s_38771267.jpg

Reméljük, sikerült meghozni a kedvet egy kis kertészkedéshez. Ezzel a három növénnyel, tényleg bárki megpróbálkozhat, biztosan nem fognak csalódást okozni. Az ültetéshez szükséges minden felszerelés, illetve a tápoldatok beszerezhetőek a Praktikerben is, vagy akár meg is rendelhető a webáruházból: http://www.praktikerwebshop.hu/ 

Kellemes kísérletezést kívánunk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr258408962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása