Így rakjuk le a laminált padlót! – 1. rész

2016. január 22. 14:12

Egy lakásfelújítás előtt érdemes végiggondolni mely feladatokat végezzük el magunk, és mely esetekben lesz szükség szakemberek segítségére. Az előre gondolkodás és tájékozódás sokat faraghat a költségeken, azonban a hibás döntések könnyen nem kívánt kiadásokat is eredményezhetnek. A mai bejegyzésünkben a házilag lerakott laminált padlóval fogunk foglalkozni. Végig vesszük a szükséges felszereléseket és bemutatjuk a lehetséges buktatókat.

laminalt-padlo-praktiker.jpg

Felszerelés

A folyamat maga közel sem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik. A modern laminált padlók pontosan illeszkednek egymáshoz, és a szükséges szerszámok nagy része az otthon előforduló egyszerű javítások vagy barkácsmunkák során már bizonyára ismerősek lesznek olvasóinknak. 

A következő eszközöket érdemes összeszedni a munka megkezdése előtt:

  • Fúrógép, nagyobb átmérőjű furat kivágására alkalmas fejjel.
  • Dekopírfűrész
  • Derékszögű vonalzó
  • Gumifejű kalapács 

Ha a felszerelés megvan, már csak a kiszemelt laminált padlót kell beszerezni. Egyébként a nagy választék mellett a Praktikerben azt is segítenek kiszámolni, hogy a felújításhoz mennyi termékre lesz szükség. A szállítás során fontos ügyelni a csomagok épségére, a parketták szélei vékonyak és könnyű kárt tenni bennük.

Előkészületek

Ezek után majdnem kezdődhet is a munka, de előbb a megvásárolt padló elemeknek minimum 48 órát pihenniük kell a felújítandó szobában, ahol a hőmérsékletnek legalább 18-22 °C-nak, a páratartalomnak pedig 40-60%-nak kell lennie. A modern laminált padlók „click” rendszerrel kapcsolódnak egymáshoz, ez azt jelenti, hogy nem igényelnek ragasztást. A sima, egyenletes talaj az egyetlen fontos kritérium. Ez azt jelenti, hogy a korábbi padlót, padlószőnyeget el kell távolítani az új burkolat felhelyezése előtt, illetve a laminált elemek alá párazáró és alátétfóliát kell fektetni. Padlófűtés esetén iszappapírt kell használni, elektromos padlófűtés esetén pedig nem fektethető le laminált padló. Ha ezek a feltételek teljesülnek, a laminált padló tartós lesz és nem fog felpúposodni. Kivételt képeznek a vizesblokkok, a pára és a nedvesség miatt ezekben a terekben nem alkalmazható laminált padló.

burkolas-laminalt-padlo-praktiker.jpg

Burkolás

Innentől már szinte gyerekjáték a folyamat, csak arra kell ügyelni, hogy mindenre legyen elég idő, a kapkodás lehet a legnagyobb problémafaktor. Helyezzük az első lapot a helyiség egyik sarkába úgy, hogy a nútos, tehát az illesztéshez szükséges kiemelkedés oldalával a fal felé legyen és ék segítségével tartsuk 7-15 mm-es távolságra a faltól. Helyezzünk éket a lapok és a fal közé, hogy a parketta ne csússzon el. Ha nem hallani a kattanást, gumifejű kalapáccsal finoman a helyére igazítható az elem. A laminált padlót nem kell csavarral vagy szöggel az alapzathoz rögzíteni. Az ajtókereteket és a radiátorcsöveket egyszerű körbe parkettázni, ha előtte alaposan lemértük a helyüket. Itt nagy haszna van egy derékszögű vonalzónak, a dekopírfűrésznek, és a fúrógépnek. Ezek után már csak a szegélylécek felrakása van hátra, és elkészült a padló burkolása.

Ezeknek az információknak a birtokában érdemes újra elgondolkozni azon, hogy szükséges-e szakembert fogadni a laminált padló lerakásához, könnyen lehet, hogy házilag sem okozna problémát a feladat.

Blogbejegyzésünk következő részében részletesebben foglalkozunk a burkolással, az egyéb utómunkákkal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr468301728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása