DIY: mini kandalló

2016. január 08. 14:34

Ez alkalommal egy kis DIY kalandra invitáljuk olvasóinkat, egy házilag is könnyen elkészíthető, azonban annál hatékonyabb hősugárzó eszközt mutatunk be, egy „pot heater-t”. 

Először is mi az a „DIY”? Ez az angol, „Do it yourself” kifejezés rövidítése, amit hazánkban úgy szokás mondani, hogy csináld magad. A 2010-es évek derekára az internet talán a legfontosabb információs csatornává nőtte ki magát és sokan megosztják rajta keresztül, hogy milyen egyedi, házi megoldásokkal tették egyszerűbbé, szebbé vagy izgalmasabbá mindennapjaikat. Ezek közül a megoldások közül néhány valóban annyira ötletes, hogy megérdemli a figyelmünket. A jövőben a megszokott bejegyzések mellett szeretnénk néhány „DIY” megoldást is bemutatni, természetesen gondosan megválogatva, a legjobb elképzelések közül szemezgetve. 

A „pot heater” lényegében néhány gyertya és egy agyagcserép. Ez így önmagában még nem különösebben izgalmas, de ügyesen kombinálva az elemeket egy igazán hasznos kis eszköz születik. A agyag rendkívül jó hőtartó, a virágcserép formája pedig tökéletesen alkalmas a mécses összes melegének magába szippantására.

1blog.JPG(kép innen)

Kinek ajánljuk? Gyakorlatilag bárki számára remek kiegészítő megoldás lehet a fűtési szezonban. Nagyon sokféleképpen elkészíthető annak függvényében, hogy hová kerül és mi lesz a célja. Remekül megtalálja a helyét egy fészerben, de akár az irodában is életmentő lehet, ha az asztal messze van a fűtőtesttől. Természetesen ez nem egy olajradiátor, de a hidegben elgémberedett ujjak és lábujjak megmelengetésére kiválóan alkalmas. Nem utolsósorban a lakás díszévé is válhat egy-egy izgalmasabb darab, a világhálón rákeresve sok remek példát találni erre is. 

Amennyiben egy hatékonyabb kivitelre vágyik valaki, a gyertyák fölé érdemes több cserépkupolát is elhelyeznie, így ha egyszer bemelegedett a kis kandalló, akár egy órán át is áraszthatja magából a meleget.  

Ennek elkészítéséhez egy rövidke darab menetes szár, néhány alátét, és a szárhoz passzoló anyák szükséges. Érdemes a szerkezet aljának is valamilyen jó hőtartású anyagot választani, esetleg lehet ez szintén cserép, de valamilyen kőből készült járólap darabja is.

2blog.JPG

Összeállítás:

  1. A kiválasztott alapzatra rá kell erősíteni a menetes szárat, és ha az már biztosan áll a helyén, felhelyezhető az első anya, majd az első alátét.
  2. A cserép virágtartó alján lévő lyukon keresztül kell vezetni a menetes szárat, amíg az edény biztosan nem fekszik a korábban felhelyezett alátéten. Ezután alátét, anya, majd még egy alátét következik.
  3. A folyamat addig ismétlődik, amíg az kitűzött számú cserépkupola egymásra nem került. Az utolsó edényt egy alátéttel és végül egy anyával rögzíteni kell a barkácsolás végén.
  4. A gyertyák meggyújtása után 20-30 perccel már melegít is a „pot heater”. 

3blog.JPG(kép innen)

Ha bármilyen felszerelés vagy alapanyag hiányzik, a Praktiker webshopjából akármelyik pótolható: 

https://www.praktiker.hu/

Az ilyen, és ehhez hasonló otthoni barkácsolgatás nem csak hasznos lehet, de jó szórakozás, és a család azon tagjai is bevonhatóak, akik egyébként nem jeleskednek a szerszámosláda használatában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr638252098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása