7 tipp, hogyan készítsük fel autónkat a télre

2015. november 23. 10:21

Mert halogatni már nem nagyon lehet. Lehet, hogy hó nélkül vészeljük át ezt a telet (és csak tavasszal lapátolhatjuk a fehér csapadékot), de a hidegre akkor is fel kell készülnünk, pontosabban az autónkat kell felkészíteni.

Bár a november rendesen elkényeztetett és elaltatott bennünket, ne feledjük, néhány nap és decembert írunk. Az elmúlt évek időjárási alakulásai nem mindig követték a korábban megírt tankönyveket, de egyik napról a másikra mégis eszünkbe tudja juttatni a természet: most bizony tél van nagyon is. Épp ezért az autónkat is időben fel kell készíteni a hirtelen jött hidegre és az egyéb viszontagságokra.

dreamstime_m_37977499.jpg

Ezért összegyűjtöttünk 7 tippet, hogyan lehet megelőzni a kellemetlen meglepetéseket. (És nem utolsó sorban a baleseteket is.)

1) Talán a legfontosabb a téli gumik használata, illetve a megfelelő keréknyomás biztosítása. Aki még nem cserélte le a nyári abroncsokat, annak már tényleg itt az ideje! De ilyenkor nem szabad megfeledkezni a pótkerék téliesítéséről sem! A nyári garnitúrát tároljuk műanyag zsákban, de mielőtt leragasztanánk, préseljük ki belőle a levegőt. Ha hegyvidékeken is használjuk az autót, a hólánc is fontos lehet a csomagtartóban.

2) Hosszabb utakon rendkívül hasznos lehet és akár életet is menthet, ha van nálunk meleg takaró, elemlámpa, gyertya öngyújtó gyufa és egy extra üveg fagyálló is. Jó, ha van még egy kisebb lapát is az autóban, hiszen sosem tudhatjuk, mikor kell kiásni magunkat vagy az autót.

3) Természetesen az alapfelszerelésnek számító jégkaparóról és a hókaparó keféről sem szabad megfeledkezni. A puha sörtéjű kefe jobban vigyáz autónk fényezésére. A műanyag jégkaparóval pedig az ablakokat tisztíthatjuk karcmentesen. Talán ide sorolhatjuk még a zárjégoldót és a jégoldót is, amik szintén megkönnyíthetik az indulásunkat a fagyos reggeleken.

4) Nézzük meg, hogy az ablaktörlők milyen állapotban vannak. Ha nagyon elhasználódtak, célszerű új, téli viszonyokra felkészített lapátokat is beszerezni. A szélvédők védelménél ki kell még emelni a fagyálló folyadék mennyiségét és fagyállóságát is. A nyári folyadékot cseréljük le, mert annak különbözik a fagyáspontja a téli változatétól, ugyanakkor ha már a télit használjuk, ügyeljünk rá, hogy mindig elegendő mennyiséggel induljunk el otthonról akár rövidebb, akár hosszabb útra. De nemcsak a hűtő fagyálló folyadékára kell figyelnünk! A motorblokk védelmét szolgáló folyadék télen megakadályozza, hogy a motor szétfagyjon, ami nem kevés plusz költségtől kímélhet meg bennünket.

5) Hideg időben érdemes motorolajból a jobb minőségűt megvásárolni. Fontos észben tartani, épp milyen fajta olaj van a tartályban. Ugyanis ha szintetikus motorolajat töltünk a félszintetikusra vagy ásványi alapúra, az javítja a minőséget, fordítva viszont lerontja. Fontos a fékfolyadékok mennyisége is.

6) Nézzük meg, hogy az ablak jegét leolvasztó rendszer jól működik-e. Ha nem, még időben meg lehet javíttatni. A téli időszámítás óta egyre többször közlekedünk sötétben, ezért a fényszórókat is célszerű megnézetni, legalább egyszer.

7) Hideg időben minden reményünk még az akkumulátor lehet. Ha alacsonyabb benne a feszültség, mint 12,4 V, akkor bennünk lesz sok feszültség, ha egy havas úton elakadva, vagy reggel a munkába sietvén pillanatok alatt lemerül. Épp ezért 12,4 V alatti akkumulátort inkább cseréljük ki.

dreamstime_m_12573021.jpg

Ha mindezen pontokat kipipáltuk, akkor nyugodtabb szívvel várhatjuk a telet, a havat és a jeget, akár decemberben jön, akár márciusban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr668101576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása