Járólap vagy csempe? Építsd okosan!

2015. június 03. 07:48

Járólap vagy csempe? Melyik mire való? Melyik az olcsóbb és a jobb? Építkezések és lakásfelújítások gyakori dilemmáját képezik az előbb feltett kérdések. Éppen ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy elkerüljük a gondokat. Építsünk okosan!

dreamstime_s_38314278.jpg

Alapvetően a csempe kevésbé terhelhető, mint a járólap, ezért szoktunk csempét vízzel érintkező és kevésbé terhelendő területekre tenni, míg a járólapnál már a gyártásnál is figyelnek arra, hogy strapabíró és kopásálló legyen. Manapság azonban a gyártók széles választéknak köszönhetően a felhasználás határai és funkciói is összemosódtak. Ha stílusszempontból hasonlítjuk össze a kettőt, akkor azt mondhatjuk, hogy a csempe alapvetően klasszikus, tradicionális hatást kelt, míg a padlóburkolat modern hangulatot varázsol a lakásunkba.

A járólapnál mindenképp figyelni kell, hogy kültérre vagy beltérre keresünk járólapot. Miután kiválasztottuk, hogy pontosan hova is szeretnénk járólapot, akkor a következőekben a kopásállósság mértékét kell figyelni, amit a PEI érték jelöl.

  • A PEI II érték gyenge kopásállósságot, jelent, főként falicsempéknél használják, illetve padlóburkolatoknál-fürdőszobáknál alkalmazzák.
  • A PEI III érték közepes kopásállóságot jelent, azaz főként a nappaliba illetve a fürdőszobába ajánlott.
  • A PEI IV erős kopállóságot jelent, bárhol alkalmazható a lakásban.
  • A PEI V nagyobb forgalmi létesítményeknél ajánlott

Ha kültérre keresünk járólapot, akkor a fagyállóságot kell figyelembe venni, ez pedig a vízfelvétel függvénye. A megfelelő fugázás a kulcsa végül a tartós, és jó járólapoknak.

Fugázási tippek járólapoknál:

  • retifikált lapoknál 1-1,5 mm-es
  • normál lapoknál 2-3 mm-es
  • rusztikus lapoknál 2-5 mm-es
  • klinker lapoknál 5-10 mm-es vastagságú fuga hézagok javasoltak

A csempéknél a ragasztásra kell figyelni, illetve hogy a helyiség ahova a csempe kerül, rendelkezik e természetes fénnyel vagy sem. Csemperagasztóknál választhatunk hagyományos csemperagasztókból, felixibilis és nagy szilárdságú csemperagasztókból, illetve választhatunk diszperziós ragasztót is, amely kiváló párás környezetben, kerámialapokhoz és hőszigetelő lapoknál is.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr187511978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyorgy Nemeth 2016.03.08. 11:05:31

Pl.Ms minőségű lapoknàl ott méret, színárnyalat különbség, és élö fordul hogy csempült a sarka, széle.
süti beállítások módosítása