Hogyan válasszunk biciklit a gyereknek?

2015. május 14. 13:36

Mindenek előtt az kell szem előtt tartani, hogy a gyermekeknek szánt kerékpáron ne legyenek kemény, kiálló, veszélyes alkatrészek, amelyek sérülést okozhatnak, helyettük puha szivacsok védjék a kicsiket az esetleges sportsérülésektől. Emellett figyeljünk oda a minőségre is, hiszen a gyenge csapágyazások szinte pillanatok alatt tönkremennek, így hamar elvész a biciklizés élménye, hiszen a gyerek nem fog tudni tempósan haladni.

dreamstime_s_19932864.jpg

A kicsik első biciklijének a kerékmérete 12”-os, ezt ajánlják 2-4 éves kor között, nézzen szét a Praktiker webshopjában! Tanulásnak ideális, a váz úgy van kialakítva rajtuk, hogy az apróságok is könnyen átléphessék azt. Ha a nyerget már nem lehet tovább emelni, vagy a nyereg és a kormány közötti távolság túl kicsi, akkor ez annak a biztos jele, hogy a kicsi kinőtte a bringát, ideje egy „komolyabb” típusra váltani.

A következő szakaszt a 16”-os kerékméret jelöli. A fel- és leszállást a szintén kicsi vázmagasság és a pedálok alacsony elhelyezkedése segíti. Ezzel már érdemes úgy tervezni, hogy jó időben szinte folyamatosan hajtani fogja a gyerek, ezért az ár ne menjen a minőség rovására.

A 20”-as a leggyakoribb kerékméret a gyerekbiciklik között. Összeszerelésnél a nyeregmagasság beállításánál figyeljünk arra, hogy a cipő mindkét orra leérjen, de ha a kicsi már magabiztosan teker, jobban megemelhetjük – de figyeljünk, hogy éppen csak annyira, hogy legalább az egyik lábával azért biztosan megtámaszthassa a talajt.

Fékezés szempontjából itt kétféle típusról beszélhetünk, a kézi- és a kontra fékezésről. Az utóbbi biztonságosabb, de kiegészíthető egy első kézifékkel. A kormány magasságát úgy állítsuk be, hogy a gyerek felsőteste 45 fokos szögnél jobban ne dőljön előre.

Ez a kerékméret egyébként megegyezik a BMX-ével, éppen ezért ezt a típust lehet a leghosszabb ideig használni.

A 24”-es kerékméretű biciklit akkor érdemes megvásárolni, ha a 20”-ast már kinőtte, de a 26”-ossal még nem tudna kényelmesen, biztonságosan közlekedni a gyerek. Azzal nem szabad a szülőnek nyugtatnia magát, hogy nem baj, ha kicsit nagyobb a bringa, a gyerek úgyis bele fog nőni – a túl nagy bicikli ugyanis balesetveszélyes.

Ebben a kerékméretben szinte csakis és kizárólag többsebességes, fokozatváltós modelleket találunk, jellemzően abroncsfékkel.

A 26”-os kerékméret már igazán komoly a gyerek életében, itt vannak olyan modellek, amelyek tárcsafékkel vannak felszerelve. Innentől fogva nem a kerékméret, hanem majd a vázméret dominál a választásunknál.

Fontos, hogy a gyereknek magyarázzuk el a KRESZ legfontosabb szabályait, és sose engedjük bukósisak nélkül tekerni!

További, gyermekeknek szánt kerékpárokat a Praktiker webshopjában talál!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr667458992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása