Újítsd meg a bútoraidat!

2015. március 21. 13:46

Előző bejegyzésünkben már érintettük a bútorfelújítás témáját, amihez még mindig viszonylag kevesen vágnak neki. Pedig nem is annyira bonyolult dolog, mint amilyennek tűnik, ráadásul remek elfoglaltság, és a végeredmény sem elhanyagolandó. Hogyan lehet a régi, megunt bútorból trendi darabot varázsolni?

dreamstime_s_12843363.jpg

Miután felmértük a felújítani kívánt bútor állapotát (például kell-e rajta javításokat végezni), alaposan tisztítsuk le azt! Szükséges lehet a korábbi lakkréteg eltávolítása is csiszolóvászon segítségével. Figyeljünk oda, hogy az esetleges zsíros szennyeződéseket is alaposan távolítsuk el a bútorról, különben a végeredmény nem lesz szép.

Ha szükséges, az esetleges javításokat végezzük el, például a kilazult elemeket erősítsük meg, pótoljuk a hiányzó részeket.

A felületkezelés után töröljük át azt egy nedves ronggyal, majd hozzá is lehet látni a csiszoláshoz. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert a pácolás során ez határozza meg a végső minőségét a felületnek.

Régebbi bútoroknál nem ritka, hogy kisebb-nagyobb egyenetlenségeket, hézagokat tapasztalunk, ezeket a kifejezetten erre a célra kitalált tapaszokkal lehet nagyszerűen kezelni. Ezekből a legtöbb típus már csiszolható is, miután megszáradt, illetve festhető is.

Ha pácolni akarjuk a bútort, inkább vizes-alkoholos vagy vizes-acetonos pácot válasszunk, ami nem párolog gyorsan és könnyen felvihető a felületre. Figyeljünk oda, hogy külső pácot ne kenjünk a bútorra!

Az alapozás során ne a vastagságra (120-130 µm), hanem az egyenletességre törekedjünk. Ha nagyon jó felületet szeretnénk elérni, akkor nem árt a második alapozót is felhordani. Száradás, csiszolás és máris jöhet a fedőréteg. Ennek végeztével el is készült a bútorunk!

(via)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr947286439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása