Tévhitek a klímáról

2014. június 18. 08:06

A legtöbben akkor szánjuk rá magunkat a klíma beszerzésére, amikor már elviselhetetlen a nyári hőség és a kánikulában már túl kevés a ventilátor. Bár még mindig akadnak, akik tartanak tőle, mondván, hihetetlenül drága, és még az egészségre is káros. Ma azonban már olyan berendezéseket találni a piacon, amik egyik állításnak sem felelnek meg.

A gyártók utasításai egyértelműek, így ha mértékkel használjuk a berendezéseket, ha rendszeresen tisztítjuk azokat, nem kell tartani a megbetegedéstől. 

klíma.jpg

A klímák úgy gondoskodnak a helyiség megfelelő hőmérsékletéről, hogy a belső légtérből elszívják a levegőt, azt hűtik, szűrik, majd visszafújják a helyiségbe, vagy a külső levegőt hűtik és szűrik, és azt juttatják be a lakásba. Előbbiek, a split klímák, egy beltéri és egy kültéri egységből állnak - a kültéri egység tartalmazza a kompresszort, mely csendes működést eredményez. Ezek a légkondicionálók egészségügyi szempontból is kedvezőek, hiszen a modern szűrőknek köszönhetően folyamatosan friss levegőt biztosítanak. 

Az inverteres klímaberendezés 15-20 Amperes indítási áramlökés-lassú felfutással indul, ezért a régi és a panellakások viszonylag gyenge villamos hálózata is képes a készülék kiszolgálására ezért nincs szükség a költséges átkábelezésre illetve a nem túl esztétikus hosszabbító használatra a lakáson keresztül.

Ezen felül a villamos energiából akár 40 százalékot is megtakaríthatunk, hiszen ez mindig csak annyi energiát vesz fel a hálózatból, amennyi a felmelegedés leküzdéséhez feltétlenül szükséges.

Az alacsonyabb terheléssel való üzemelés következtében pedig mérséklődik a klímaberendezések használatakor jelentkező levegőkiszáradás – effektus, így a légzőszervi megbetegedésben szenvedők részére jelentős könnyebbséget jelent a páradúsabb levegő. Fontos továbbá, hogy a lecsökkent cseppvíz kiválasztás miatt jelentősen csökken a beltéri egységben és a cseppvízcsőben a gombásodás veszélye.

A szűrőkön könnyen megtelepedhetnek a baktériumok, amik bejuthatnak a szobába, így fontos azokat rendszeresen tisztítani. Az elhanyagolt, piszkos szűrő ugyanis a pollenek, gombák, penészspórák és baktériumok melegágya, ami asztmarohamot okozó allergéneket, a szem, az orr és a torok izgalmát, sőt, influenzaszerű megbetegedéseket okozó mikroorganizmusok millióit juttathatja a szoba légterébe.

A légkondicionáló képesek eltávolítani a párát is a levegőből, és az allergiát okozó anyagokat is majdnem olyan jól kiszűrik, mint a legtöbb légtisztító készülék. Az egészségre gyakorolt hatásuk tehát nem káros, ellenkezőleg: kifogástalan. Más a helyzet, ha a készülék régi, nincs karbantartva a szűrője, és még soha nem volt tisztítva. Ezekben az esetekben ugyanis többet árthat, mint használ.

(via femina)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr996306791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása