7 csodás szobanövény, amelyhez elegendő kezdő kertésznek lenned!

2014. május 08. 13:19

Amennyiben látványos, de könnyen nevelhető szobanövényeket szeretnél a lakásodban tudni, válassz az alábbiak közül! Nem igényelnek különösebb törődést és mégis csodálatos ékként ragyognak majd otthonodban!

Az anyósnyelv - Sansevieria trifasciata - nem véletlenül kapta ezt a nevet, hiszen az egyik legszívósabb, legkitartóbb szobanövény. Tarka levelei igen látványosak, igényei ugyanakkor szerények, egyedül a túlöntözést viseli nehezen. Öntözni csak akkor kell, ha már nagyon száraz a földje. Helyezzük ablak közelébe, mert a világos szűrt fényt kedveli, de vigyázzunk, mert a túl erős (tűző) napfény hatására a levelek elsárgulnak. Legjobban a 18 °C körüli hőmérsékletet szereti. Ügyeljünk, hogy télen se legyen 10 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten.

szobanövény.jpg

A filodendront - Philodendron bipinnatifidum - a kezdők növényének is nevezik, hiszen igen strapabíró. Fényigénye csekély, túlöntözni azonban nem szabad. Magas páratartalom mellett a szobában a módszeres gondozás ellenére is csak ritkán virágzik, gyümölcsöt pedig még ritkábban terem. Virága rövid száron fejlődik, a legfeljebb 25 cm hosszú torzsvirágzatot krémfehér buroklevél fogja körül. A fiatal termés (a növény többi részéhez hasonlóan) magas oxálsav tartalmú, erősen mérgező, lenyelése után égető, fájdalmas marást okoz, de a legalább egy év múlva beérő termés fogyasztható, íze leginkább az ananászéra és a mangóéra emlékeztet.

szobanövény4.jpg

A mozaiklevél - Coleus - aprócska, de látványos növény, mely tápanyagok tekintetében nem túl igényes. Ha jól akarod tartani, azért nem árt figyelembe venni, hogy kedveli a sok vizet és a napfényt. Gazdag színvilágú és rajzolatú levelei  miatt a virágágyak, kedvelt, mutatós levéldísze. Dézsákba és balkonládákba is ültethető, de cserepes növényként is szépen díszít. A növények jól elágazódnak. Kiültethetők meleg területekre, bár a világos, sárgás levelű fajták inkább az árnyékba valók.

65_coleni.jpg

A sárkányfa - Dracaena marginata - igazi egzotikus dísze lehet a lakásnak, ugyanakkor könnyű tartani: nem igényel túl sok fényt, és vízigénye is közepes. A egyenletes fejlődés érdekében a legjobb a sárkányfa számára a félárnyékos hely, ahol a növényt közvetlen napfény csak a nap leghidegebb óráiban éri. A sárkányfát csak akkor vigyük ki a szabadba, ha a fagyos időszaknak már vége, általában április - májustól lehet. Ajánlott a szabadban nagyon világos, de közvetlen napsütéstől mentes helyre tenni, mivel a közvetlen napsütés károsíthatja leveleit. Ideális hőmérséklet számára a 22-26 °C, télen a minimum hőmérséklet 16-18 °C legyen. Ügyeljünk a megfelelő szellőzésre, de óvjuk a növényt a huzattól.

szobanövény6.jpg

A pletykát - Tradescantia  - szintén elpusztíthatatlannak tartják: könnyen tartható, a közepesen meleg helyeket kedveli, és bírja a közvetlen napfényt. Télen kevesebbet kell öntözni, máskor azonban érdemes rendszeresen. Középmagas, bokros növekedésű hálás évelő növény, amely jellegzetes, legtöbbször enciánkék, sárga porzós virágaival igen üde látványt nyújt. Élénk-zöld sásszerű levelei már önmagukban is díszítő értéket jelentenek bármely öntözött ágyásban, esetleg szegélyként, de kerti tavak mellett is nagyon hangulatos. 40-70 cm magas, felálló szárú évelő, levelei lándzsás-áralakúak. A hajtáscsúcson dús csomóvirágzatban májustól szeptemberig folyamatosan nyílnak apró, háromszirmú virágai, melyek 1 napig díszítenek.

szobanövény3.jpg

Az agglegénypálma - Zamioculcas zamiifolia - neve is magáért beszél: gyönyörű, zöld levelei feldobják a szobát, ugyanakkor vízből és fényből sem igényel sokat. Viszonylag szűkös cserépben, kevés öntözés mellett érzi igazán jól magát. Két öntözés között a talajának teljesen ki kell száradnia. Tápanyagigénye is viszonylag csekély. Mindenképpen tűző naptól mentes helyen tartsuk!

szobanövény2.jpg

A zöldike - Chlorophytum comosum - is híres arról, hogy nincsenek túlzottan nagy igényei: jól bírja a legmostohább körülményeket is. Érdemes azonban világos, meleg helyen tartani, ha szeretnéd, hogy jól érezze magát. Nem csak dekoratív formája, hanem alkalmazkodó képessége is vonzóbbá teszi. A jól ápolt zöldike egymás után hozza a kis sarj növényeket, amelyeket leválasztva nagyon könnyen meg lehet gyökereztetni, de ha rajta hagyjuk a növényen, még szebb és különlegesebb lesz szobanövényünk. Ahogy ezek megnagyobbodnak, fejlődnek a következők. Párásabb környezetben még gyökeret is ereszthetnek a levegőben. Felszaporodva akár az egész cserepet eltakarhatják, körös-körül.

szobanövény5.jpg

A Praktiker webshopjában rengeteg kiegészítőt találsz, amely segítségedre lehet a szobanövény-nevelésben, mint például szobanövény tápoldatunk, illetve rengeteg fajta szobanövény közül válogathatsz kínálatunkban!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr376135199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása