LAMINÁLT PADLÓ LERAKÁSA (1. rész)

2014. április 02. 18:20

Az egyik legnépszerűbb padlóburkolat a laminált padló. Erősen kopásálló, ráadásul rengeteg féle színben hozzáférünk, szinte minden helyiségbe találhatunk megfelelőt.

A laminált padló fő jellemzője, hogy alapanyaga nem fa, hanem fa alapanyagú MDF, SPAN vagy HDF anyag.

laminalt2.jpg

A megfelelő laminált padló kiválasztása

Amikor parkettát veszünk, előtte mindenképpen alaposan szemügyre kell vennünk, hogy harmonizál-e a bútorok illetve a falak színével. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk továbbá a laminált padló vásárlásakor annak kopásállóságára: ezen tulajdonságuk alapján különböztetjük meg és soroljuk három csapatba őket: 31,32,33. A 33-as a legerősebb, azonban otthon mindegyik alkalmas erős igénybevételű helyiségek burkolására.

A Praktiker laminált padló választékát a webshopban is megtalálod!

Milyen mennyiségre van szükségünk?

A Praktiker padlólap kalkulátorának segítségével könnyedén kiszámolhatjuk, milyen mennyiségre lesz szükségünk. Minimum 5-10%-kal többet vásároljunk, hogy legyen mivel javítani, pótolni, amennyiben szükség lesz rá.

A laminált padló lerakásának előkészítése

Nagyon fontos, hogy a megvásárolt parkettát a lerakás előtt minimum 48 órára a burkolandó helyiségben kell tárolni, ahol a hőmérkésletnek legalább 18-22 ºC-nak, a páratartalomnak pedig 40-60%-nak kell lennie.

A laminált parketták klick rendszerű kialakítása nagyban megkönnyíti a felrakásukat: ez feleslegessé teszi az elemek egymáshoz ragasztását és a felszedést is megkönnyíti.

Ne felejtsünk dilatációs hézagot beiktatni (a szerkezeten szándékosan hagyott hézag, amelynek az a célja, hogy a szerkezet hőtágulását lehetővé tegye), hogy a laminált padlónak megadja a szükéges mozgásszabadságot. Ez abban az esetben fontos, ha az adott helyiség hosszában a 10 m-t, szélességében a 8 m-t meghaladja.

Ezt a fajta parkettát akár beton, PVC, kerámia, faparketta vagy parafa aljzatra is le tudjuk fektetni. Gondoskodjunk arról, hogy az alap tiszta, száraz és egyenletes legyen. Használjunk aljzatkiegyenlítőt, amennyiben annak egyenletlensége nem megfelelő.

 

laminalt1.jpg

Ellenőrizzük az aljzat nedvességét!

Ragasszunk le légmentesen egy 50x50 cm-es fóliát ragasztószalaggal a beton különböző pontjaira. 48-72 óra elteltével nézzük meg és ha száraz maradt, akkor parkettázhatunk, ha párás, akkor érdemes szakemberhez fordulni a nedvesség csökkentése érdekében.

Tervezzük meg a burkolatváltó profilokat, jelöljük ki a helyüket és rögzítsük őket.

 Következő bejegyzésünkben a parketta lerakásáról, tisztításáról és javításáról lesz szó, ne szalasszátok el!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr115890937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása