Nagytakarítás a kertben 5 lépésben!

2014. március 21. 10:25

Ahogy a lakásban, úgy a kertben is kezdhetjük a tavaszt egy alapos nagytakarítással, hiszen van mit tenni! 

kert3.jpg

  1. Fák

Előfordul, hogy a fák is megsínylik a telet. A hó súlya alatt letörhetett néhány ág, illetve lehetnek rajtuk kisebb fagyások. A töréseket vágjuk és kezeljük le fasebkezelő géllel. Az elszáradt ágakat távolítsuk el. Még mielőtt beindul a nedvkeringés a fában, végezzük el a koronaalakítást és vágjuk vissza a nem kívánatos irányba növő ágakat és hajtásokat.
A gyümölcsfákat évente szükséges metszeni a jobb termés érdekében. A helyes technikát bárki könnyedén elsajátíthatja, de rábízhatjuk profi szakemberre is. Fontos, hogy a fametszést 4 fok fölötti hőmérsékleten lehet elvégezni, viszont mindenképpen száraz időben tegyük ezt!
Válogass a Praktiker webáruházában a legmodernebb metszőolló választékból!
Rügypattanás előtt jöhet a lemosó permetezés. Ilyenkor sokkal nagyobb koncentrációban juttathatók ki a vegyszerek anélkül, hogy a növényt károsítanánk vele. A kórokozók már felébredtek téli álmukból és jóval érzékenyebbek a vegyszerekre.
A permetezés nem feltétlenül méreg! Alkalmazhatunk bio vegyszereket is, mint például a bordói lé vagy a mészkénlé. Ezek nem felszívódó szerek, ezért mindenképp száraz időben használjuk őket. Használatuk a bio termesztésben is engedélyezett.
Amennyiben beszereznéd a permetezéshez szükséges hozzávalókat, nézz körül bármelyik áruházunkban illetve webshopunkban!

  1. Cserjék

 Csomagoljuk ki a növényeket, amelyeket védekezésképpen bekötöztünk a hó ellen. Nagyon fontos a tápanyag utánpótlás, használjunk kombinált műtrágyát! Ilyenkor ne metsszük a tavasszal virgázó bokrokat, mint pl. aranyeső, viráglonc vagy boglárkacserje.
Ha cserjéink, fáink tövét fenyőmulccsal takartuk, vizsgáljuk meg, mennyire komposztálódott már el az alsó réteg. Pótoljuk a fenyőkérget, körülbelül 4-5 cm vastagon kell fednie a talajt.

kert2.jpg

  1. Automata öntözőrendszer, kerti tó

 Végezzünk próbaöntözést, vizsgáljuk át az öntözőrendszert. Azt, hogy ezt mikor kell indítanunk majd az időjárás határozza meg.
A kerti tavak általában lassabban ébredeznek, mint a kert többi része. A víz jóval lassabban melegszik fel, mint a talaj és a levegő, így legyünk türelemmel.
Régóta tervezel kerti tavat? Itt az ideje, hogy a Praktiker segítségével hozzáfogj és megtaláld a legmegfelelőbb kerti tó medret! 

kert.jpg

  1. Gereblyézés

Gereblyézzük össze az utolsó lombseprés óta lehullott és ottmaradt leveleket,  a törött ágakat és egyéb téli hulladékot. A télire felkupacolt, érzékenyebb növényeket is kitakarhatjuk.

  1. Gyepszellőztetés

A pázsitnak nagyon jót tesz egy kis gyepszellőztetés. Kisebb területen ezt szimpla gereblyézéssel is megoldhatjuk, viszont nagyobb felületre használhatunk gyepszellőztető gépet, hiszen ennek fogai feltépik a fű közül a mohát, így a gyep több levegőhöz jut. Március-áprilisban műtrágyával kezeljük a gyepet.

Nézz körül webáruházunkban, ahol a legmodernebb gyepszellőztető gépek közül válogathatsz!

Kellemes munkát kívánunk Nektek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr775872170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása