Lazúrfestés – tippek, trükkök

2014. március 17. 21:23

Nagyon ízléses és divatos manapság, amikor a fa erezete a festés után is jól látható. Ehhez használjunk lazúrfestéket!

Ennek tulajdonsága, hogy nem fedi le az alapfelületet, hanem látni hagyja a természetes erezetet és annak struktúráját. Színezéséhez speciális anyagokat használnak, ami védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen, megvédik a fát az UV sugárzástól és az elszíneződéstől. Nem csoda tehát, hogy a finom elosztású pigmenteket tartalmazó olajos és szeszes lazúrokkal a bútorkészítő mesterek remekműveket alkotnak, miután megtanulják a lazúrozás technikáját.

images-47.jpg

 

Lazúrfestékek közül is megkülönböztetünk vékony- és vastaglazúrt. A pácoknak és a vékonylazúroknak szükségük van a beszívódásra, míg a vastaglazúrok az olyan felületeken is megállnak, azaz megtapadnak, amelyek kevésbé szívóképesek. Hengerfej használatával ezek a termékek nem dörzsölődnek be, így érdemes speciális, akrilszárú lazúrecsetet használni ezek felviteléhez.

A jobb tapadást elősegítendő a lazúrozásnál a rétegek között érdemes csiszolást végezni. Ez nem csak a tapadást segíti, de sokkal szebb, simább felületet kapunk.

A lazúrok és a pácok színe függ a fa fajtájától, illetve hogy milyen vastagságban visszük fel. Ennek függvényében több árnyalatnyi eltérés is lehet. A vastagabb felületképző bevonatok színe már az első rétegnél markánsabbnak tűnik. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy milyen lesz a szín vagy milyet szeretnénk, érdemes először világosabb árnyalatú lazúrral kezdeni valamilyen próbafelületen. A már felhordott sötétebb árnyalatot lazúrral világosítani nem lehet, viszont az öreg, szürke, színhibás vagy sötétre lazúrozott fafelület világosabbra festése fedőlazúr alkalmazásával lehetséges. A fedőlazúrral fedett fafelület csak sejteti a fa erezetét, tehát a jellegzetessége nagyban elvész.

Kapható kültéren is használható színtelen lazúr is, de mindig legyünk figyelmesek arra, hogy a gyártó mit tüntet fel a dobozon. Ha egy UV-védelem nélküli lazúr kerül a fára, mindenképpen le kell lakkozni (kültéri lakkal), de ez természetesen már egy rétegképző anyag, így meg kell fontolni, hiszen ezt nem lehet majd újralazúrozni, csak ha eltávolítják a lakkréteget.

 Válaszd ki a Praktiker webshopjában a számodra legtökéletesebb lazúrfestéket és indulhat a lazúrozás! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr965866853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása