Parafatábla textilborítással és egyéb extrákkal

2013. szeptember 26. 14:45

A parafatábla remek dolog, tanulóknak és íróasztal mellett dolgozóknak egyaránt. Hasznos, de a látvány a maga natúr valójában elég unalmas. Ezért kerestem megoldást arra, hogy remek tulajdonságait megtartva, de a látványt szebbé varázsolva díszítsen is a kis tábla.

9.jpg

Textillel borítottam be az egész felületét, így adtam ezzel trendi, a szoba egészéhez illő megjelenést hangulati tablómnak (mood board).

Hozzávalók:

2_1.jpg

Ha megvan a kívánt méretű parafatábla, válasszunk a hosszúságánál és szélességénél  minimum 3 cm-rel nagyobb méretű textilt. Ajánlom, hogy valami rusztikusabb zsákvászonhoz hasonlatos anyag legyen, amin nem látszanak meg könnyen a tűnyomok. A mintásak magukban felfeszítve nagyon szépek, de gondoljuk arra is, ha teletűzzük mindenfélével, nem lesz-e nagyon kaotikus a látvány. Én ezért voksoltam egy egyszínű szürke anyag mellett, ami remek háttér lett.

Az anyagot szabjuk méretre, ha van cikcakkollónk azzal, hiszen így kevésbé foszlik majd a széle.

Most jön a két emberes feladat. Terítsük ki az anyagot, fektessük rá a hátuljával felfelé a parafatáblát, és amíg az egyik ember alaposan kifeszíti a borítást, a másik a tűzőgéppel a fa peremen körbe haladva alul és felül rátűzi a parafatábla fa keretére a textilt. Érdemes az alsó majd a felső széleken kezdeni, majd középre tűzni egyet, és így tovább, mindig felezve a távolságot a tűzések között. Így lesz szép egyenletes a kifeszítés.

Az oldalsó szélek tűzése előtt háromszög alakban hajtva igazgassuk el az anyagot, mintha egy ajándékot csomagolnánk, majd ugyanúgy járjunk el, mint az alsó és felső résznél. Tűzőgépet már pár száz forintért is kapunk a Praktikerben, de fel lehet erősíteni az anyagot kis szegekkel is.

Pillanatok alatt kész is a csinos borítás, már csak két akasztó kampó becsavarása van hátra, amit a felső kereten a szélektől kb. 3 cm-re jó elhelyezni.

4.jpg

A textilborítású parafatáblát lehet még további extrákkal felszerelni, így került az enyémre például két kampó benne hornyolt tiplivel, melyet előzőleg fehérre festettem. Fontos, hogy minden ilyen extra kampó helye még a textilborítás előtt legyen kifúrva. Ha beborítottuk anyaggal, egy hegyes kis ollóval óvatosan szúrjuk ki a lyuk felett az anyagot, ügyelve hogy ne szakadjon nagy részen. A kiszúrt lyukba mehet a gyűrűs kampó, a kampókba a tipli rúd, arra pedig már bármi akasztható, dekortapasz, pékzsineg, szalagtekercs stb. Használatkor ezeket le sem kell venni, csak tekerünk belőlük, de ha valaki azt szeretné, egy mozdulattal ki is emelheti a gyűrűkből a rudat, és lecsúsztathatja róla a kívánt darabot.

A parafatáblára gombostűkkel, rajzszögekkel rögzíthetünk, de dekortapasszal, vagy kétoldalú ragasztószalaggal is remekül lehet rá erősíteni. A kapható rajzszögek és irodai rögzítők sprayfestékkel gyorsan, egyszerűen gyönyörűvé tehetők. A Prisma Color akril festékek tökéletesen, egyenletesen fednek, öröm velük dolgozni.

 

Vicces ötlet, és hozzánk nagyon illett a kiszolgált billentyűzetből készíteni egyedi rajzszögeket.

7.jpg

A billentyűket egy csavarhúzóval kipattintottuk a billentyűzet alapból, majd a hátulján csípőfogóval kicsíptük a kiálló műanyag részt. Ragasztópisztollyal kissé megtöltöttük a vájatot ragasztóval, belenyomtunk egy mezei laposfejű rajzszöget, majd még egy kis ragasztót, így azóta is biztosan tartanak. Parafatáblánkon remek rögzítők, és a Scrabble-höz hasonlóan kis szavak is kirakhatóak belőlük. Érdemes elkészíteni, akár egyedi ajándék is lehet belőlük!

 

A Praktiker üzleteiben mindent megtalálsz egy ilyen extra felszereltségű dekoratív parafatábla elkészítéséhez, az anyagok és szerszámok összeválogatásában az eladók készségesen segítenek!

Jó barkácsolást kívánok!

Dekorella

dekorella.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr695531583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása