Színes, szélesvásznú sávszélesség az étkezőben

2011. november 14. 20:45

Egy egyszerű festéssel könnyen egyedivé varázsolhatjuk a lakás vagy ház bármely helyiségét.
Megmutatom lépésről-lépésre, hogy hogyan készült ez Kornéliáék budapesti étkezőjében.

csikos.JPG

Hozzávalók: Egy kis matektudás, egy-két stabil kéz, némi ragasztószalag, és kezdhetjük is!


1. lépés: Készítsünk tervet!
Mivel szerettük volna, hogy a csíkok a falon random hatást keltsenek, pontos tervet készítettünk. A ritmust a szélesebb ezüst-gyöngyház színű csíkok adják, ezek között jönnek a türkiz, barna és vékonyabb ezüst sávok ízlés szerint.
A csíkozandó falszakasz felmérése után egy egyszerű kockás papíron is nekiláthatunk a tervezésnek, ahol kedvünkre színezhetjük a még csupasz falunkat anélkül, hogy azon aggódnánk, hogy csinos lesz-e a végeredmény.
Kornéliának készült terv ilyen lett:
terv.jpgA tervből könnyen kiszámolható, hogy melyik festékből mennyire lesz szükségünk, és kb. meg is nyugodhatunk, hogy, amit elterveztünk, az olyan is lesz.


2. Mérjük fel a falra a sávokat és változtassunk a terven, ha jólesik!

Miután kitaláltuk, hogy hogyan is fog kinézni a vágyott csíkos fal, és hosszas vacillálás után kiválasztottuk és megvásároltuk a festéket, kezdődhet a kivitelezés.
Mérjük fel a megálmodott sávszélességeket a falra.


meres1.jpgmeres2.jpg


3. Húzzuk meg a csíkokat

Hogy a festendő csíkjaink egyenesek legyenek, a jelölésektől indulva, vízmérték segítségével húzzuk meg a csíkokat a falon.

vizmertek1.jpgvizmertek3.jpg

Miután ezzel elkészültünk, én a biztonság kedvéért a felrajzolt csíkokra rá is írtam, hogy milyen színűre fogjuk festeni őket.


4. Kitakarás festőszalaggal - első kör (kék és barna festéshez)
Festőszalaggal ragasszuk végig azoknak a sávoknak külső szélét, amit festeni szeretnénk.
Így biztosan nem megyünk majd ki a vonalból, és a színes sávoknak pontos lesz az éle. Mi a kéket és a barnát festettük először. Ez a művelet egyszerűbb ha ketten csinálják és biztosan egyenes lesz, hogyha először kihúzzuk a fal teljes hosszában a szalagot, rögzítjük a két végét majd szépen odanyomkodjuk a felülethez.
A festendő sáv szélénél alaposan nyomjuk le a szalagot, hogy a festék ne menjen alá.

tesa3.jpgtesa2.jpg


5. Kezdődhet a festés!
Héra Kolor prémium festéket használtunk, aminek a türkiz és barna színét az áruházban színkód alapján keverték Nekünk ki. A festékek ára a kiválasztott színtől függ Kornéliáéknál a kék és barna sávok közé is ezüst került. Így mi a kéket és a barnát a festőszalagok eltávolítása nélkül festettük fel. Először a kéket:

kek1.jpg

Aztán a barnát:

barna3.jpg


6. Festőszalag eltávolítás és első rácsodálkozás
Amikor a kívánt színek felkerültek a festőszalagot, még a teljes száradás előtt távolítsuk el, mert ha megszárad esetleg beletéphet a szép színes csíkunkba. (Ez persze festékfüggő, de például mi rettenetesen kíváncsiak voltunk)

kek-barna-tepes2.jpgkek-barna-tepes3.jpg

Ha ügyesek voltunk, márpedig azok voltunk, akkor már így is csinos:

kek_barna.JPG


7. Száradás, majd újra festőszalagos kitakarás - előkészülünk az ezüstre
A Héra Kolor prémium festéke elég gyorsan szárad, ezért  kb 2 óra múlva nekiláttunk, hogy leragasszuk a gyöngyház színű csíkoknak az élét. Ezt csak akkor csináljuk, hogyha meggyőződtünk róla, hogy a kék és barna színű festés már megszáradt, különben könnyen elronthatjuk sok órányi munkánkat, hiszen most a frissen festett falra kell ragasztanunk a festőszalagot.

tesa_ezust.jpgtesa_ezust2.jpg

Már közben is értettem, hogy Kornélia miért ismételgeti egész nap, hogy "Tök Jó!:)" Tényleg minden fázisban jól nézett ki. Gyöngyház-ezüst festésre előkészítve:

tesa_ezust3.jpg


8. Kezdődhet a gyöngyház-ezüst festés
A keskenyebb csíkok szélességét a festőszalag szélessége adta, a szélesebbeket mértük.
Az ezüst színhez a Héra design családból a gyöngyház színű festéket választottuk, hogy a nappali tapétájának színéhez jobban illeszkedjünk. Ebből a festékből kapható még arany és ezüst színű is, a gyöngyház valahol a kettő között fénylik. Szép meleg fénye van. Igen inkább fénye, mint színe, mert a festékről még azt a fontos dolgot kell elmondanom, hogy nem úgy fed, mint egy színes festék, ezért a felületről, ahova festeni szeretnénk el kell távolítani minden foltot, firkát stb, mert a festék nem úgy takar, mint egy normál színes festék.
Csajok úgy képzeljétek ezt el, mintha színtelen körömlakkba sok nagyon-nagyon apró csillogó kis lapocskát kevertek volna, bizonyos szögből a köröm alatti piszok mindig kilátszik..nem úgy, mint egy jól fedő, sötét színű lakknál. (Nem, ne az én körmömet nézzétek a képen, jó?!)

ezust2.jpgezust4.JPG


9. Festőszalag eltávolítása és némi javítás szabadkézzel
Amikor lefestettük az összes csillogó sávot következik a festőszalagok eltávolítása. Ezt a réteg festőszalagot nagyon óvatosan szedjük le, legfőképpen a kék és barna sávok épsége érdekében. A szalagot, leszedésnél a fal síkja felé húzzuk és ne kifelé, ezt Csaba legalább 10x mondta el nekünk aznap, szóval jól figyelmezzetek, mert ez tényleg fontos.
A festőszalag eltávolítása után óvatosan javíthatjuk még az egyes színeket egy kisebb ecsettel, hogyha mégis a festőszalag alá szaladt egy kevés festék. Nekünk ezt a Mester csinálta az ügyes kezével.

ezust_tepes2.jpgjavitas.JPG


10. Kész és örülés

Mi annyira örültünk neki amikor elkészült, hogy elfelejtettük lefényképezni, úgyhogy Ti a berendezett, felpolcozott, stencil-festett állapotban tudtok csak gyönyörködni, remélem nem baj.

kész.JPG

...de vegyük inkább úgy, hogy ez itt egy olyan fénykép, ahol megmutatjuk, hogy a csíkokon kívül mi került még a falra. Természetesen ezekről a lépésekről is beszámolunk még a hónapban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr913382405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása