Étkező a földszínek jegyében

2011. október 03. 14:36

Zsuzsa néhány éve él lakásában és bemutatkozó levelében az volt a kívánsága, hogy végre olyan lakásban szeretne lakni, ami tükrözi az egyéniségét. Telefonbeszélgetésünkkor megpróbáltam kipuhatolni, hogy milyen is lehet és a következő információkra tettem szert.

Szereti a földszíneket, szeret utazni, eddigi legmeghatározóbb utazása Kambodzsába vezetett, barátai szívesen vendégeskednek Nála, a konyhája ez előszoba része és jelenleg nincs étkezője, de szívesen megválik az örökölt kanapétól az ablak alatt, mivel egy másik szuper kényelmes kanapé az, a galéria alatt, ahol valójában üldögélni szokott. A lakás belmagassága nagy, akkora, hogy a beépített galérián is kényelmesen fel tud állni, az alapterület pedig kicsi.

Ezen a tablón láthatjátok, hogy milyen az eredeti kialakítás és mi a javaslat a változtatásra:

És akkor jöjjön a kifejtős válasz.

Mik azok a földszínek?
A földszínek a színtani kategóriájuk szerint asszociatív színcsoport. Ez azt jelenti, hogy valamire emlékeztetnek, jelen esetben a természet színeire. Ezen belül pedig a földszíneknél egy olyan képet érdemes elképzelni, ahol látszik a talaj, a homok, a fák barnája, az avar, a fáradt színű narancsos, sárgás napsütés és az ég kékje, de inkább az őszies fáradt, sötétebb kék.
Nagyon nagyon jó leírást, képekkel illusztrálva találhattok erről és még sok másik asszociatív színcsoportnévről a szintan.hu oldalon. Érdemes böngészni kicsit mielőtt nekilátunk lakásunk átfestésének. Mindenki találhat egy vagy több kategóriát, ami megdobogtatja a szívét és nézegetve őket azt az érezzük, mintha hazérkeznénk. Amikor ezt az érzést elcsípjük, már lehet tudni, hogy melyik is az az irány amerre mennünk kell.

Beszélgetésünk alatt, a fiatalos jelző is elhangzott, továbbá az is kiderült, hogy a lakás földszinti, tehát nem túl világos, ezért döntöttem úgy, hogy kicsit az élénkebb, napsütöttébb színekkel fogok itt játszani. A következő színpalettákat találtam a colourlovers.com oldalon, amit sokszor használok inspirációnak.

Tehát az irány megvolt, már "csak" a tervezés volt hátra.

Hogyan kerüljenek a színek a falra?

A nagy belmagasságról már sokszor ejtettem itt a blogban szót. Zsuzsa étkezőjénél is fontos volt ezzel foglalkozni. Ezért döntöttem úgy, hogy vízszintes csíkos falat javaslok Neki, ahol a festett csíkok nem egyenlő szélességűek. Ha megnézitek a képet, alulról fölfelé világosodik, két színt használva, de mégis átmenetet képezve.
Azzal, hogy a sötétebb tónus van alul, ami a szemünket jobban vonzza, nem érzékeljük olyan magasnak a teret, az csíkok változó szélessége miatt mégsem zárjul egzakt módon. Tehát nem egy vízszintes vonallal vágjuk ketté a falfelületet, hanem, kicsit napfelkeltét imitálva, lassan emeljük, az idő az, ami becsapja a szemet.


A megvalósításhoz természetesen megtalálhatjuk a Praktikerben az anyagokat is.

Festőszalagot, hogy a falon, méretezés után kitakarjuk az egyes csíkok széleit, így egyenes vonalat hozva létre. Hengert és ecsetet a festéshez, ecsettel a széleket, hengerrel a közbenső területeket festhetjük. És a festéket, amihez Héra falfestéket ajánlok a Trilak színskálája alapján géppel színezve, amit szintén megcsinálnak nektek a Praktiker áruházak festékosztályán.
Azért érdemes színskálából választani és pontos kód alapján festéket kevertetni, mert ha később javítani kell, könnyedén megvásárolhatjuk ugyanazt a színt. Ellenben, ha otthon látunk neki a színkeverésnek, akkor sosem lesz kétszer ugyanolyan a kikevert szín.

 

Pakoló felületek
Zsuzsa elmondása szerint az ablakpárkány mélység elég nagy, viszont azzal,hogy szélesen elé omlik a függöny, nem kihasználható. Ezért találtam, ki, hogy az ablakkeretbe egy plusz függönykarnis felhelyezésével, amit színre fújhatunk, a függöny közelebb kerül az ablaküveghez, és így szabaddá válik a párkány. További felületek még a tárgyak elhelyezésére a polcok, amiket fa konzollal támasztunk alá és vastaglazúr típusú festékkel színezünk.


 

Étkezőasztal , székek és világítás
Ebben az esetben az asztal is egyszerűen megcsinálható tömbösített fenyőáruból méretre vágva és lábakkal felszerelve, amit akár szintén lefújhatunk sprayfestékkel, hogy jobban illeszkedjen a színe. Az asztalt érdemes beszabni a párkány alatti részbe is, alá pedig pakoló felületet kerülhet, felületét szintén szinezhetjük a polcokra használt vastaglazúrral. Étkezőszéknek színes székeket választottuk szintén Praktiker kínálatából. Az étkező megvilágítása pedig polcra csíptetett lámpával egyszerűen megoldható, így nem kell a plafonról hosszú vezetéken búrát belógatnunk.


 

A bemutatott elemekkel egy kis odafigyeléssel újjávarázsolható Zsuzsa étkezője és remélem mindannyian találtatok használható ötletet!

Mutatom a tervet szöveggel összefoglalásképpen:



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr633275255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása