Pihenősarok fedett erkélyre, avagy Riell teaháza

2011. augusztus 09. 13:03

Bárdi-Varga Gabrielláék (Riell) nemrég költöztek új házba, aminek része az előző tulajdonos által beépített erkély. A kívánsága az volt, hogy ebből  a kis alapterületű helyiséből, ahova az ide nyíló ajtók miatt, első ránézésre nem egyszerű bármit is betenni, alakítsunk ki Nekik  egy relaxációs szobát, ahol teázni, olvasni lehet és nem utolsó sorban nézni az esőt az ablakon.  A stílusról azt írta, hogy "azt sem bánnám, ha lenne egy csepp távol-keleti hangulata", a miértről pedig " hogy kád híján itt tudjak végre relaxálni és teázás közben villámokra vadászni:)"

Riell pihenésre szánt "teaháza":

Olyan gyakori a beépített erkély probléma, ami elsőre jó ötletnek tűnik, de nem mindig sül el annyira jól, hogy úgy gondoltam, hogy sokaknak segítségére lehet néhány ötlet ebben a témában.

Riel teaháza - pihenősarok - avagy beépített erkély másképp

Mutatom a tervet először, szokás szerint:

És a beküldött képanyag Riell-től:

Beépített erkélyből, keleties hangulatú, villámnézős teázóhely.
Lássuk mi is a javaslat ehhez.

Funkcionális megoldások:

Mivel a fő cél az, hogy ülő helyzetből is kilássanak az ablakon, ezért egyértelmű volt, hogy a padlót meg kell emelni egy dobogóval, ami alá pakolni is lehet. Szerencsére a lakásból ide vezető ajtó tolóajtó, tehát nem nyílik bele a térbe, és ezzel nem csökkenti a rendelkezésünkre álló helyet. A másik ajtó viszont egy kis franciaerkélyre nyílik, de ezt is sikerült kiküszöbölni, azzal, hogy a dobogónk nem ér teljesen végig a szobán, így itt egy kis, növényekkel hangulatossá tett sarok alakulhat ki.

Az elsődleges ülőhely a tolóajtó (belépéskor) bal oldalára kerül. Padlótól való magassága 60 cm (tehát 30 cm-vel megint fentebb lépünk-illetve itt már ülünk) A belmagasság nem túl nagy, de még így is van bővel hely arra hogy felálljunk, illetve inkább kuckósnak érezzük a helyet, mint nyomasztónak.
Természetesen ez alatt az ülőfelület alatt is kialakul tárolási lehetőség.
A rendelkezésünkre álló hely 137*106 cm, ami már bővel elég a felkucorodáshoz, de lábkinyújtásra még nem annyira tuti.

Ezért kerültek be a másodlagos ülőhelyek, amik mozgathatóak, tehát szükség esetén ággyá alakítható vele az eredeti ülőhely. Az ajtó két irányban eltolható, tehát bárhogy is van, nem kell majd 60 cm-t felmászni, hogy leülhessenek.

Így:

Hangulati kialakítás - épített részek
(A képekre kattintva Ti is megtaláljátok a tárgyakat.)

Az adott anyag és színvilágot (tehát az ablakok kerete, a mennyezet faborítása) ötvöztem a Riell által vágyott "fekete-fehér és valami szín" hangulattal.

Ezért a dobogót fa deszkákból terveztem, amiket az ablakkal és a mennyezettel hasonló színűre pácolunk az ülőfelületek oldalait pedig feketére festjük.

A falakra Novaboss textil hatású tapéta kerül, törtfehérre festve.
Mutatom:

(de még gondolkozom az üvegszöveten is, mert az is nagy kedvencem és hasonlóan izgi felület..és nem, ez már nem az a régi, rosszemlékű üvegszövet dolog, amiről annyi rosszat tudunk!)

A hátsó fal mintáját szerintem Nórival mi fogjuk kitalálni, és felfesteni. Fekete alapon, ezüstös-fehér és színes mintával. A képet hozzá innen szereztem.

És akkor van még az ajtó, ami nem annyira csinos jelenlegi állapotában, és nagyon is agyoncsapja a hangulatot, hogy ha behúzzák teljesen.
Arra szerintem nem lesz keret, hogy kicseréljük benne a lapokat savmart üvegre (a rizspapír nem elég strapapbíró vagy túl drága, ha az), ezért arra gondoltam, hogy ahhoz, hogy hozzuk kicsit a rizspapíron átszűrődő cseresznyefa árnyékot, ezt is festeni fogjuk. Fehérre, fekete elmosódott kontúrral pedig fa árnyékot kap.
Mutatom az ihlető hangulatot:

innen
 
 

És a kiegészítők:
Szintén webshop, szintén klikk a képre, hogyha tetszik

Dekorkövek a növényes részhez:

Lámpa (a falilámpákon kívül, csak a hangulathoz):

Tálca, amit lefesthetünk fényes feketére:

És a rolók a szalagfüggöny helyett, árnyékoláshoz:

Ha tetszik Nektek Riell teaháza, akkor Augusztus 26-tól Szeptember 2-ig szavazhattok majd rá. A szavazáshoz, a csodás kis IT csapat külön alkalmazást kreál, tehát majd ott lehet.
A képekre természetesen lájkolhattok, hogyha tetszik, a játékosainknak és Nekünk is inspiráló, hogyha tudjuk, hogy tetszik Nektek, ami készül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr543136761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása