Egy raklapnyi kiskert

2011. május 23. 08:59

Mivel régóta izgat a raklap újrahasznosítás, ezért a következő ötletet egy tutoriál formájában meg is mutatom Nektek, hogyan lehet egyszerűen kivitelezni.

Amit készítünk:

Amire szükséged lesz:

1 db raklap, csiszolópapír, 2 m agrofólia, 1 db kézi tűzőgép-más néven takker-és kapcsok, 2 nagy csomag virágföld, virágok, fűszernövények vagy bármi, amit beleültetnél.

Néhány szó a raklapról:

Raklapot szerezhettek mondjuk nagyáruházakból, vagy bútorboltokból. Viszont két dologra érdemes figyelni. Az egyik, hogy lehetőleg mindegyik léce meglegyen, ne legyen sérült vagy törött egyetlen eleme sem. És bár lecsiszolni mindenképp szükséges beépítés előtt, jó hogyha tudjuk, hogy semmi mérgező, vegyi anyagot nem tároltak rajta.

Ha a raklap és az eszközök is készen állnak, neki is láthatunk.

1.lépés - Raklap ellenőrzés

Vizsgáljuk át még egyszer a raklapot. Minden szög a helyén van? Nem lötyög, nem szúr, nem esik le, nem törött? Ha igen, akkor pótoljuk a hiányzó szögeket és erősítsük meg a rögzítéseket

2.lépés - Fólia burkolás

Döntsük el, hogy melyik oldal lesz a kiskertünk hátulja, ami a fal felé néz, illetve melyik lesz az alja és a teteje.

A feladat, hogy beborítsuk a raklap hátulját, alját és oldalát agrofóliával. Az elejét pedig szabadon hagyjuk, mert a virágok majd a lécek közé jönnek.

Fektessük "arccal" a föld felé a raklapunkat és a tűzőgéppel rögzítsük az agrofóliát a lécekhez.

Ehhez egy kis útmutató:

Hajtsuk duplán a fóliát és úgy lássunk neki a műveletnek.

Fogjuk össze a fólia széleket, mintha egy anyag lenne, majd kezdjük a tűzést a felső élen végig, egyik oldaltól a másik oldalig.

Majd ha ezzel megvagyunk, simítsuk le és húzzuk ki az anyagot, ezután pedig rögzítsük az alsó élen hasonlóan. Itt viszont itt hagyjunk rá egy hajtásnyit, mintha ajándékot csomagolnánk, mert az alját is be kell majd fedni a raklapunknak.

Ezután tűzzük végig az oldalsó éleket és a gerinceket.

Hajtsuk vissza az aljára is az anyagot és rögzítsük itt is a fóliát.

Ha ezzel kész vagyunk, nézzük át még egyszer alaposan, hogy mindenhol jól rögzítettük-e a fóliát és a biztonság kedvéért, azért még néhány helyen tűzzük meg.

3.lépés - Ültetés

Helyezzük a bebugyolált raklapunkat -lassan kiskertnek fogjuk nevezni- oda ahol majd fel szeretnénk állítani. Ha megtöltjük földdel, akkor már elég nehéz lesz mozgatni, szóval jobb ezzel most bíbelődni.

Fordítsuk a hátára, tehát a fóliázott résszel a föld felé, és kezdődhet a móka.

Először a felső sor növényt ültessük be, lehetőleg jó szorosan, mert ez zárja a többi föld útját, majd a rések között töltsük fel  virágfölddel.

Ha ezzel megvagyunk, ültessünk a deszkák közötti résekbe további növényeket. Szintén sűrűn egymás mellé, hogy jól zárjanak.

4.lépés - Majdnem kész

Amikor elkészítettük a kiskertünket, érdemes még néhány hétig (minimum 1 hétig) így lefektetve hagyni. A növények gyökerei ezalatt az idő alatt elhelyezkednek és megfogják a földet, így amikor felállítjuk a raklapot nem potyognak ki az elültetett virágok és a raklap közepébe begyömöszölt föld.

5. lépés - Öntözés és ápolás

Növényeinket locsoljuk rendesen, mert könnyen kiszáradnak, és külön figyeljünk oda az alsó rekeszekre, mert ha csak felülről locsoljuk, az alsóbb régiókba már nem jut annyi víz.

Fűszernövényeknek éppúgy tökéletes, mint virágos balkon növényeknek.

Ha még egyedibbet szeretnénk, akkor a deszkákat ültetés előtt akár festhetjük is.

Flower Power!

Az ötletet és a képeket itt találtuk.

 

 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr382925361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása