Közeleg a tél!

2016. november 29. 12:39

shutterstock_519721723.jpgÖt vaskos kötet és hatvan sorozatepizód után a többség számára egész biztosan ismerősen cseng a Stark-ház vészjósló mottója: winter is coming. Az időközben szállóigévé vált jelmondat súlyát az adja, hogy a Trónok harca világában teljesen más ritmusban váltják egymást az évszakok, mint ahogy megszoktuk. Ha egyszer a tél beköszön, akár hosszú évekig, évtizedekig is eltarthat. Minket ez a veszély ugyan nem fenyeget, hiszen felénk a hőmérő higanyszála csak óvatosan merészkedik nulla fok alá, havat pedig az utóbbi években már csak mutatóban láttunk, de a tél nálunk is közeleg. Ideje felkészülni rá!

A váratlanul lehullott, nagy mennyiségű hó komoly károkat és fennakadást okozhat, de amilyen könnyen jött, valószínűleg olyan gyorsan el is olvad, ezért igyekezzünk kiélvezni minden pillanatát! Csinálhatunk hóangyalt, építhetünk hóembert, és persze hógolyózhatunk is, az egyik legjobb móka azonban a szánkózás. Egy meredek domboldalról hócsúszkával vagy műanyag szánkóval csúszhatunk le a legbiztonságosabban, míg egy kiadós családi sétához még mindig a klasszikus, fából készült szánkó a legjobb választás. Utóbbihoz természetesen már puha, nagy teherbírású szánkókötél dukál.

A csúszással azért legyünk óvatosak! Ami a szabadban, önfeledt játék közben előnyt, az a mindennapok során inkább hátrányt jelent. A létrát, a felhajtót, a járdát vagy lépcsőt csúszásgátló szalaggal tehetjük biztonságosabbá. A szalag nemcsak rendkívül erős tapadást nyújt, de ellenáll a víznek, a hőnek, az UV-sugárzásnak és a tisztító vegyszereknek is. A csúszós felülteteken is komolyan megüthetjük magunkat, a tetőt borító hóréteg elmozdulása azonban valósággal életveszélyes. A károkat és az esetleges baleseteket hófogó elemekkel előzhetjük meg. Ellenőrizzük a tetőnket: ha minden négyzetméterére legalább egy-két hófogó esik, megnyugodhatunk.

shutterstock_509354743.jpgA hó eltakarítása a járdáról és a bejáróról persze így is ránk hárul. Ha kevés hó esik, cserébe az eltakarításával is kevesebb gondunk lesz: egy jó kesztyűvel és egy kézre eső hólapáttal már boldogulni fogunk. Ezzel szemben a vastag hótakaró eltüntetése már embert próbáló feladat. Sok hűhó helyett érdemes beszereznünk egy hómarót, hiszen már az egyfokozatú gépek is tökéletesen alkalmasak arra, hogy hómentes övezetté nyilvánítsuk a kertet. Nehézséget egyedül a jeges hó okozhat, ezért célszerű a havat mielőbb eltakarítani.

shutterstock_510445543.jpg
Az első kiadós havazás persze még egy kicsit várat magára. Addig is vegyük kézbe kedvenc hógömbünket, és gyönyörködjünk a hópelyhek szállingózásában. Idén talán fehér karácsonyunk lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr8012008522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása