Tippek a grillezéshez

2015. június 08. 11:01

A nyári szezonban az az egyik legjobb, hogy végre elővehetjük a hosszú ideje nem használt grilleszközeinket, vagy éppen beújíthatunk néhány darabot. Vásárlás előtt azonban mindenképp érdemes néhány dolgot tisztázni magunkban. Milyen gyakran fogjuk használni a grillt? Mekkora helyünk van a sütögetésre, tudunk-e nyílt lánggal dolgozni majd, vagy van lehetőségünk elektromos áram használatára? Mekkora grillsütőt érdemes vásárolnunk, hány főre tervezünk sütni? A Praktiker webshopjában érdemes szétnézni és válogatni, hiszen rendkívül széles a kínálat. Itt a faszenes grillektől kezdve a kőgrilleken át a gázgrillekkel bezárólag rengeteg típusból válogathatunk.

dreamstime_s_42300639.jpg

A faszenes kerti grill kellemes, füstös ízt kölcsönöz az ételeknek, ezzel azonban nem biztos, hogy érdemes megvárni a barátainkat, hiszen a felkészüléshez idő kell – ahhoz, hogy sütéshez alkalmas legyen a parázs, körülbelül fél órára lesz szükségünk. Faszénnel bátran dolgozhatunk, csak arra figyeljünk, hogy az ehhez használt gyújtófolyadék égjen el teljesen, különben az ételek ízében ott marad az „aromája”.

Kőgrillt abban az esetben érdemes vásárolni, ha sokszor fogjuk használni, és nem két emberre sütünk benne, hiszen ezek komolyabb beruházások, és sok helyet is foglalnak. Azt viszont el kell ismerni, hogy rendkívül esztétikusak, így a kertünk ékei lehetnek. A kőgrillek begyújtásához instant grill faszént ajánlunk, aminek az egyik legjobb tulajdonsága, hogy ki sem kell csomagolnunk, és nem koszolja össze a kezünket/ruhánkat.

A gázgrilleket borzasztó kényelmes használni, ezért is annyira népszerűek. Mivel azonnal gyullad, ezért akár 10 perc „bemelegítés” is elég ahhoz, hogy nekikezdhessünk a sütésnek. A hőforrása jellemzően földgáz vagy palackos gáz, ezért ezekből érdemes bespájzolni, nehogy a buli hevében elfogyjon a muníció.

Grillen persze nem csak csirkét vagy sertést lehet sütni, a halételeket is érdemes kipróbálni! Mivel azonban a halak teljesen más típusú húsok, ezért a biztonság kedvéért érdemes halsütőt beszerezni, ami egyben tartja azt.

Ha grillezünk, vétek lenne nem kínálni a húsokhoz zöldséget. Ehhez a művelethez egy nagyon hasznos zöldségpirítót ajánlunk, amivel a köretünket ötcsillagosra lehet elkészíteni. 

A grill tisztítása

Amellett, hogy a grillezés remek móka, ha sokáig akarjuk élvezni és használni az eszközeinket, akkor bizony a tisztántartásra is oda kell figyelnünk.

 dreamstime_s_35080102.jpg

Íme néhány tipp, hogy a grillünk élettartamát minél hosszabb ideig ki lehessen tolni.

Ne legyünk lusták!

Bár tényleg jól esik egy finom ebéd vagy vacsora után hátradőlni és órákig pihenni, a legpraktikusabb, ha azonnal nekiesünk a tisztításnak. Így biztosan sokkal hamarabb is végzünk, hiszen esélyt sem adunk a szennyeződéseknek arra, hogy rászáradjanak a grillrácsra. Éppen ezért a sütéshez használt eszközöket is érdemes rögtön használat után legalább beáztatni, így máris rengeteg időt és energiát spórolunk magunknak, és nem kell hosszan görnyedni a mosogató felett, amíg lekaparjuk róluk a rászáradt szennyeződéseket.

Ha faszenes grillsütőnk van, akkor legyünk türelmesek, hiszen vízzel még véletlenül sem szabad lelocsolni a parazsat, ez ugyanis a tűzteret tenné tönkre. Ha a parázs magától elaludt, egy kis lapát segítségével vegyünk ki a hamut belőle. Érdemes a tisztításhoz speciális grillkefét beszerezni, így tudjuk még tovább óvni a grillsütőnket. A kihűlt grillrácsról is kefével súroljuk le az odaszáradt maradékokat. A tisztításhoz bevethetünk házi praktikákat, például almaecetet, de ha sokoldalú tisztítószerre lenne szükségünk, akkor lehet kapni, kifejezetten a grillekhez szánt tisztító folyadékot.

Ha lávaköves grillünk van, akkor pofonegyszerű lesz a dolgunk, itt ugyanis elegendő évente egyszer cserélni a lávakövet és kitisztítani a sütőt. Szerencsénk van még az elektromos grillel is – már ha a takarítási folyamatot nézzük. Az elektromos grill ugyanis egy tárolóba gyűjti a fel nem használt olajat, amit elég egy papírtörlővel kitisztítani. Figyeljünk arra, hogy ne súroljuk, ugyanis a felületét így könnyen tönkretehetjük!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr817526004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása