Mit kell tudni a kandallókról?

2014. október 16. 08:03

Nem csupán gazdaságos, hanem csodálatos hangulatot is varázsolhat a lakásba a kandalló. Többféle lehetőség közül lehet már választani, fával, gázzal, de elektromos árammal működők is kaphatók.

A nyílt égésterű kandallókat többnyire nem ajánlják a szakemberek, hiszen elég alacsony a hatásfokuk, illetve a parázs könnyen kipattanhat, ezzel csúfítva, rongálva a padlót, a bútorokat. Éppen ezért a folyamatos fűtésre inkább a zárt égésterű kandalló a jobb választás.

dreamstime_s_5938024.jpg

Mielőtt belevágnánk a vásárlásba, mérjük fel a terepet, van-e kéményünk, vagy azt utólagosan kell hozzáépítenünk?

Jó tudni, hogy a kandallók gyorsan leadják a meleget, ami annyit jelent, hogy a begyújtás után akár már pár perccel kellemes hőt sugároznak, ugyanakkor, ha elalszik a tűz, szinte pillanatok alatt kihűlnek.

Van továbbá egy nagyon fontos szabály, amit szem előtt kell tartanunk. 2009. szeptember 1-jétől a cserépkályhát és kandallót építtetőknek a kivitelező vállalkozóval egy nyilatkozatot kell kitöltetni. Új építésű ingatlan esetén a dokumentum hiányában megtagadható a használatbavételi engedély, lakóépület esetén pedig a kéményseprő-vállalat megtilthatja a fűtőeszköz használatát, és ennek érvényesítése érdekében intézkedhet. A szigorításokra azért volt szükség, mert nagyon megszaporodtak a balesetek, amik a szakszerűtlen beépítés, telepítés miatt történhettek meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr986795337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása