Szabad-e locsolni?

2016. július 21. 12:16

Kerti növényeink rendszeres törődést igényelnek, a túlzásba vitt gondozás azonban sokszor többet árt, mint használ. Ez persze nem azt jelenti, hogy el kellene hanyagolnunk kedvenc növényeinket. Ha a kert öntözéséről van szó, mindig az arany középút a legjárhatóbb. Tartsunk be néhány egyszerű szabályt, és mindig zöldebb lesz a kertünk a szomszédénál!

1.PNG

A kertbarátok többsége még mindig előszeretettel választja a locsolócsöves öntözést. Ebben az esetben az egyik legfontosabb, hogy a vízsugár legfeljebb 30-40 fokos szöget zárjon be a talajjal, de a kíméletes öntözés érdekében egy szórófejet is érdemes a slag végére szerelnünk. Akár tömlővel, akár kannával locsolunk, mindig a növények tövét célozzuk! Ha csökken a vízfogyasztásunk, az nemcsak a pénztárcánkra és a közérzetünkre gyakorol jótékony hatást, de az alacsonyabb páratartalom a gombák szaporodását is megnehezíti.

shutterstock_153432305.jpg

 Amennyiben a talaj felszíne még öntözés után is száraz, szikkadt marad, érdemes kapát ragadni, és sekélyen fellazítani, hiszen a porhanyós felszín megakadályozza a talajba jutott víz elpárolgását. A mulccsal, tőzeggel, fenyőkéreggel vagy gyaluforgáccsal betakart, hűvös talajfelszín ugyancsak mérsékli a nedvesség elpárolgását. És van még egy nagy előnye. Elegánsan elrejti a növények között tekergő csepegtetőcsöveket.

2.PNG

A csepegtetőrendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy a felszíni öntözéssel szemben a növények gyökereit látják el vízzel. Ráadásul ahelyett, hogy elárasztanák a talajt, a lassú csepegtetés révén tartósan nedves közeget biztosítanak a gyökerek számára. Mivel gumiból vagy egyéb tartós, vízálló anyagból készülnek, így a rendszer kiépítése hosszú távon is megoldhatja az öntözés problémáját. Egyetlen csepegtetőkörrel akár 150-200 méter csövet is lerakhatunk, ami egy átlagos kert vízigényét bőségesen fedezi.

image_4.jpg

Ma már választhatunk automatikus öntözőrendszert is. A locsolófejek elhelyezésekor azonban arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a leszúrható vagy a süllyesztett esőztetők hatósugarai lefedjék egymást, tehát kertünk minden szegletét legalább két locsolófej elérje. Heves esőzés esetén mindenképpen állítsuk át az öntözők időzítőjét, hiszen a túl sok víz ugyanolyan káros lehet, mint a szárazság.

Döntsünk bármelyik öntözési megoldás mellett, a csapadék gyűjtését mindenképpen érdemes megfontolnunk. Ehhez csak egy esővíztárolót kell beszereznünk. A lágy esővíz nem tartalmaz vegyszereket, így növényeink szomját is sokkal jobban oltja a csapvíznél.

 

Szólj hozzá!
Címkék: kert

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr528902908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása