A hideg beálltával felkapcsoljuk a hőszabályozót, ami a rezsiszámlánkon is meglátszódik. Észszerű használattal, némi odafigyeléssel többet is megtakaríthatunk, mint gondolnánk. Tippek.
Sokan hajlamosak vagyunk a lakás túlfűtésére, ami nagy hiba. Még a fűtési szezon elején gondoljuk át, hogy az egyes helyiségek rendeltetésszerű használata milyen hőfokot igényel – és használjuk a későbbiekben ezt a hőfokot. Ezt a célt a fűtési rendszert vezérlő termosztátok, illetve a fűtőtesteken lévő termosztatikus szelepek beállításával érhetjük el. Az 1 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklet már 5-6 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást.
Jó tudni, hogy a konyhában elegendő a 16-18 fok is. Az itt működő berendezések ugyanis növelik a hőmérsékletet, a páratartalom miatt pedig magasabbnak érezzük a helyiség hőfokát.
A radiátort ne szárításra, tárolásra használjuk! Így szabaddá tesszük a meleg levegő áramlását, és jobb lesz a hőérzetünk, mintha csak szivárogna a meleg.
Fontos, hogy a fűtési szezon alatt is rendszeresen szellőztessünk. Ezt azonban ne úgy tegyük, hogy hosszú időn át résnyire nyitva tartjuk az ablakot. Inkább 3-5 percig tartson a szellőztetés, de olyankor tárjuk az ablakot szélesre. Ez idő alatt állítsuk le a fűtést.
Éjszakára húzzuk be a függönyt, eresszük le a redőnyt! Ezzel az aprósággal is szigeteljük az ablakot. Sőt, ha nem vagyunk otthon, akkor ugyanezt megtehetjük.