Régi táborok hangulata

2014. augusztus 02. 06:37

Kempingezés során (persze ha nem autóval megyünk) nehézkes megoldani, hogy a sok gyaloglás mellett még valaki a hátán cipeljen egy óriási bográcsot a hozzávaló eszközökkel. De ha van edényünk, akkor is nagyon hangulatos lehet – sőt, kifejezetten menő –, ha annak a használata nélkül főzünk valamit. De ezt hogyan is vihetjük végbe?

dreamstime_s_253872.jpg

Vájjunk egy körülbelül 60-70 cm mély és 50 cm széles mélyedést. Gyújtsunk mellette tüzet, amelyben köveket forrósítsunk. A kivájt földet egy halomba rakjuk közvetlenül a lyuk mellett, de vigyázva, nehogy a föld visszafolyjon a vájatba. Belülről a gödör falához állítsunk egy 1 méter hosszúságú gerelyt. A krumplit megmossuk, a húst megfűszerezzük, és nagy csalánba, vagy lapulevelekbe csomagoljuk. Ha egyik sincs, akkor fűbe, de figyeljünk arra, hogy ne legyen közte boglárka. Készítsünk elő néhány piszkafát, a kövek mozgatásához, és egy vájdlingot töltsünk tele vízzel.

Ha a kövek már jól áttüzesedtek, hirtelen beejtjük őket a gödörbe, melynek aljára egy kis hamut szórtunk. A kövekre ráhelyezzük a krumplit, majd rárakjuk a húst. Az egészet betakarjuk földdel, lenyomkodjuk, ezután kirántjuk a karót, és az így keletkezett üregbe beöntjük az odakészített vizet, és a nyílást eltömködjük gyeptéglával. Az ennivalót körülbelül egy órán át pároljuk.

(via)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr786565381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása