Így tartsuk tisztán a kerti bútorokat

2014. július 25. 07:37

Minden egyes típusú kerti bútor más és másfajta karbantartást igényel. Így jó, ha tudjuk, nem mindegy, hogyan ápoljuk például a műanyag asztalt, vagy a kovácsoltvas székeket.

A műanyag bútorok a legkedveltebbek a háztartásokban, köszönhetően olcsóságuknak és praktikusságuknak. Nem elhanyagolandó, hogy remekül bírják az időjárást. Hátrányuk viszont az, hogy könnyen elszíneződnek, pláne a fehérek. A fehér színű a bútort úgy tudjuk a legjobban tisztán tartani, hogy a mosószeres vízhez érdemes némi fehérítőt (mosáshoz használt) is keverni, és azzal jól átmosni. Hagyjuk rajta 15 percig, azután átmosni ismét langyos vízzel. Ha színes a bútor, akkor fehérítőre nem lesz szükség, elegendő a mosószeres tisztítás. Ha foltos a bútor, áttörölhetjük szódabikarbónás vízzel is. Érdemes a végén autópolírozóval is átkenni, hogy újra visszanyerje régi fényét.

dreamstime_s_25005019.jpg

A fonott bútorokat mindenek előtt le kell porszívózni, és utána nekilátni a tisztításuknak. Ezeket a bútorokat érdemes kéthetente ápolni. Egy puha rongyot mártsunk növényi olajos szappanba, így töröljük át bútorunkat, ezután pedig bútorviasszal ápoljuk.

A kovácsoltvas bútort leghatékonyabban ecettel, esetleg citromlével lehet tisztítani. Makacs rozsdás részek esetében érdemes készíteni egy szódabikarbónából és vízből álló keveréket, amit pár percig rajta hagyunk, majd nedves ruhával letörölni.

A rattan bútort mossuk át szappanos, majd sós vízzel, ezután öblítsük le tiszta vízzel. Ha sötétedni kezd a színük, öblítsük át mosószerhez kevert bóraxos vízzel, ezáltal megőrzik eredeti színüket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr996537353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása