A nyári grillezések alkalmával nem csak húsokat és zöldségeket grillezhetünk, hanem komplett egytálételeket is a tűzre dobva süthetünk. Az alufóliának köszönhetően változatos grillbatyukat állíthatunk össze.
Fóliában sült francia lecsó
Hozzávalók:
2 nagyobb padlizsán
2 nagyobb paradicsom
3 tv paprika
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 közepes cukkini
1 ág friss rozmaring
1 ág friss kakukkfű
só
Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmosom. A padlizsánt és a cukkinit kockacukornyi kockákra vágom, a paprikát felkarikázom. A paradicsomnak leforrázom a héját, majd szintén karikákra szelem. A hagymát egészen vékony karikákra vágom, a fokhagymát felkockázom.
Egy nagyobb fóliába sütőpapírt teszek, majd ráteszem a paprikát, a hagymát, erre jön a cukkini és a padlizsán, majd a fokhagyma és a paradicsomszeletek. A tetejére kerülnek a fűszerek, majd egy kis olívaolajjal meglocsolom, és ha minden a csomagban van, akkor óvatosan összefordítom a fólia szélét, és megpróbálom hermetikusan bezárni.
Addig sütöm, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Tálalás előtt finoman sózom.
Baráti összejövetelek alkalmával érdemes a hússütésnél arra is gondolni, mi van, ha valaki bizonyos húsokat nem eszik. Ilyenkor jó pont lehet, ha többfélét is bepácolunk is kisütjük a kerti grillen – a vendégeink biztosan értékelni fogják figyelmességünket.
10 szelet sertéstarja
10 db csirkecomb
10 szelet marharostélyos
6-8 db tv paprika
5-6 db paradicsom
6-7 normál fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
2 db cukkini
1 db csillagtök
6-7 db burgonya
1 kk őrölt fekete bors
2 kk őrölt pirospaprika
1 kk ételízesítő
ízlés szerint paprikakrém
kevés só
25 dkg házi (békési) füstölt szalámi
15 dkg házi (békési) füstölt kolbász
20 dkg házi füstölt szalonna
A pácoláshoz:
fél fej zúzott fokhagyma
1 mk szemes bors
4-5 db babérlevél
2 fej vöröshagyma
fél fej fokhagyma
1 kk őrölt pirospaprika
1,5 dl étolaj/olívaolaj
Elkészítés
A húsokat egyben pácoljuk, és 1 napig állni hagyjuk hűtőben.
A szalonnát apró kockákra vágjuk (bőrével együtt!), és félig kisütjük a tárcsán a nagyobb darabokra szelt vöröshagymával együtt.
A húsokat fajtánként sütjük fűszerezve a szintén fűszerezett zöldségekkel együtt. A sült zöldségeket kivesszük, és tesszük az újat, mert ez hamarabb sül, mint a hús. A húsokat időnként forgatjuk, és középről a tárcsa szélére húzzuk - ezt addig ismételjük, míg meg nem sült (így omlós és puha lesz, nem szárad ki).
A füstölt kolbászt/szalámit eközben sütjük ki, ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg.
Friss házi kenyeret adunk hozzá, és tálaljuk.
(mindmegette/nosalty)