Szobanövények: orchidea a lakásban

2014. május 23. 09:53

Aki orchideát szeretne tartani, illetve termeszteni, nagyon sok szabályt be kell tartania. Hiszen az orchideák szinte olyanok, mint a gyerekek. Sok törődést és odafigyelést igényelnek, ha betegek, meg kell őket gyógyítani, s ha semmi bajuk sincs, akkor is foglalkozni kell velük.

orchidea.jpg

Legelső dolgunk megfelelő helyre tenni orchideánkat. Már a levelek minősége alapján is megállapítható, mennyire fényigényes a virág. A húsos, vagy puha levelűeket az északi ablakba, a durvát pedig a déli fekvésű ablakba érdemes elhelyezni. A szobai fényviszonyok általában megfelelnek az orchidea számára, de télen érdemes beszereznünk egy speciális növénylámpát, mellyel egyenletes fényhez tud jutni.

Három alapfeltételt kell megállapítani az orchideák hőmérséklet-igényével kapcsolatban: nem szeretik a hideget és a huzatot, az árnyékban nem fejlődnek megfelelően, valamint a közvetlen napsütés megégeti és tönkreteszi őket. Lehetőleg folyamatosan biztosítsuk neki a 18-25°C közötti meleget; nyáron alkalmazkodik ugyan a közel harminc fokhoz is, viszont télen 16 fok alá nem hűlhet a lakás, mert a virág szárán szirupos-ragadós folyadék keletkezik.

orchidea2.jpg

Ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, mert előbb viseli el a szárazságot, mint a szünet nélküli nedvességet. A 22°C körüli hőmérsékleten tartott növényeknek 5-7 naponként lehet vizet adni, télen pedig 7-8 naponta. Ha a hőmérséklet magasabb, akkor mindig 3-4 nap elteltével öntözzük meg a virágokat. Érdemes kéthetente orchidea tápot keverni az öntözővízbe (a hígítási arányt figyelembe véve) a megfelelő fejlődés érdekében.

Ha kártevők jelennek meg az orchideán, akkor környezetbarát rovarölő-szert kell vásárolnunk. A növényünket atka és pajzs-, illetve gyapjastetű támadhatja meg. Az atka a levelekből szívja ki a nedvességet. A kétféle tetű fehér szőrös, vagy barna púpos foltnak néz ki a növényen. Vizsgáljuk folyamatosan a virágokat, a szárat és a leveleket, s mielőbb avatkozzunk közbe, ha kártevőket fedezünk fel.

orchidea3.jpg

A Praktikerben többféle fajta orchideát találunk: phalaenopsis orchidea, dendrobium, miltonia, phalenopsis és oncidium orchidea fajták vegyesen, miltonia orchidea mix, stb. Ám gyakran amikor hazavisszük a növényt, az pár héten belül elkezd száradni, és ezután elpusztul. Ennek oka, hogy az orchideák a trópusi őserdőből származnak, ahol a relatív páratartalom 70-80%, míg nálunk egy fűtött lakásban mindössze 20%, így a növény számára szükséges páratartalom még meg sem közelíti az eredeti élőhely páratartalmát.Tehát amikor megvásároljuk az orchideát, érdemes mellé párásító készüléket is vásárolni.

Az orchideák gyakran szépségükkel és eleganciájukkal hamar elrabolják a szobakertészek szívét, így az első cserép orchideát gyorsan követi a második, majd a harmadik cserép.

 orchidea4.jpg 

Ha háromnál több cserép orchideát tartunk otthonunkban, jobban járunk, ha beszerzünk mellé egy komolyabb párásító készüléket. Ha csak egy, vagy két cserép orchideát kell gondoznunk, elég, ha a cserép alá egy murvával, vagy agyag granulátummal teli tálcát helyezünk el. Így máris nagyban növelhetjük a levegő páratartalmát, ám emellett jó, ha egy egyszerű kézi szobai permetezővel is végig nedvesítjük a leveleket naponta kétszer.

Az orchideák eredetileg az őserdő mélyén a fák tetején él, tehát a szükséges páratartalmat a levegőből veszik fel. Épp ezért a szobai körülmények között, nem a rendszeres locsolás a legfontosabb a növény számára, hanem a magas 40-60%-os páratartalom.

 

A világ egyik legszebb és legváltozatosabb trópusi virágok egyik példányát a lakásban vagy a kertben tartani pedig az egyik legnagyszerűbb élvezet. Hiszen gyönyörűek, hálásak, illatosak és nem utolsósorban különlegesek.

 

(forrás: noinetcafe.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr466197897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása