Otthon termeszthető fűszernövények

2014. április 25. 10:09

Csinálj fűszernövény-kertet a konyhádba! Íme néhány példa, amelyeknek biztosan nagy hasznát veszed majd a sütés-főzés közben és friss, új ízeket fedezhetsz fel:

1. Koriander

Íze jellegzetes csípős citrusíz, különleges aromája és fás illata van.

Termesztése: Vetőmaggal gazdag, nedves talajban, naptól védett területen.

Betakarítás: egész nyáron használhatjuk zöld leveleit

Főzés: kapor és koriander pácot vagy szószt készíthetünk húsokhoz, káposztás ételekhez, kolbászokhoz.

fűszer.jpg

2. Bazsalikom

A bazsalikom a konyha egyik kötelező növénye. A fahéj-ánizs-menta aromája minden féle konyhát meghódított a világon. Fényes zöld leveleit használják.

Termesztése: Vesd el a magot tavasszal nedves, gazdag talajban. Szereti a napot és nedvességet. Ha virágzik, elveszti ízét, ezért szakítsd le megjelenésük kezdetekor a virágokat. Nyár közepén műtrágyázd a földet.

Betakarítás: A még fiatal fényes levelű szárakat szakítsd le.

Főzés: Peszto, saláták, paradicsommártás és levesek elkészítéséhez használják. A lakásban tartott bazsalikom távol tartja a legyeket.

fuszer.jpg

3. Kapor

 Esernyő alakú, éves, magvas növény, nagyon népszerű.

Termesztése: könnyen megterem magból. Vesd el tavasszal, napos nedves talajba.

Betakarítás: A leveleit frissen vagy szárítva használd.

Főzés: Levesek, főzelékek, saláták, egyes gombaételek, körözöttek, mártások ízesítésére, illetve savanyuságok eltevésére használják.

fuszer2.jpg

4. Metélőhagyma

 A család hasznos fűszernövénye, a fokhagymához hasonlóan. Szárazságtűrő, ritkán támadják kártevők.

Termesztése: Ültesd vetőmagból tavasszal, jó minőségű (hamuval vagy mészkővel kezelt) talajba.

Betakarítás: Leveleit és virágait a legjobb nyersen felhasználni.

Főzés: Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Főleg a krumplit, babot, borsót, a húsleveseket, salátákat, sülteket, tojásételeket, szendvicseket, a túrót és a lágy sajtokat, valamint halételeket és mártásokat ízesítenek vele.

fuszer3.jpg

5.  Rozmaring

Különböző fajtájú évelő növény. Tűszerű aromás leveleinek édes, gyantás illatuk van.

Termesztése: vetőmaggal vagy dugványozással tavasszal ültethető. Megtűri a szegény száraz talajt, de a jó talajban jobban növekszik. A túl sok víztől elhal.

Betakarítás: A zöld aromás levelek fogyaszthatók.

Főzés: Mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány-, és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére.

fuszer4.jpg 

Ha belevágnál a fűszernövény termesztésébe otthon, nálunk nem csak fűszernövény mixet vásárolhatsz, de praktikus kaspókat, fűszernövényvágó ollót és fűszernövény földet is találsz választékunkban! Látogass el a weboldalunkra!

 

(forrás: femina.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr316084393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása