Csinálj fűszernövény-kertet a konyhádba! Íme néhány példa, amelyeknek biztosan nagy hasznát veszed majd a sütés-főzés közben és friss, új ízeket fedezhetsz fel:
1. Koriander
Íze jellegzetes csípős citrusíz, különleges aromája és fás illata van.
Termesztése: Vetőmaggal gazdag, nedves talajban, naptól védett területen.
Betakarítás: egész nyáron használhatjuk zöld leveleit
Főzés: kapor és koriander pácot vagy szószt készíthetünk húsokhoz, káposztás ételekhez, kolbászokhoz.
2. Bazsalikom
A bazsalikom a konyha egyik kötelező növénye. A fahéj-ánizs-menta aromája minden féle konyhát meghódított a világon. Fényes zöld leveleit használják.
Termesztése: Vesd el a magot tavasszal nedves, gazdag talajban. Szereti a napot és nedvességet. Ha virágzik, elveszti ízét, ezért szakítsd le megjelenésük kezdetekor a virágokat. Nyár közepén műtrágyázd a földet.
Betakarítás: A még fiatal fényes levelű szárakat szakítsd le.
Főzés: Peszto, saláták, paradicsommártás és levesek elkészítéséhez használják. A lakásban tartott bazsalikom távol tartja a legyeket.
3. Kapor
Esernyő alakú, éves, magvas növény, nagyon népszerű.
Termesztése: könnyen megterem magból. Vesd el tavasszal, napos nedves talajba.
Betakarítás: A leveleit frissen vagy szárítva használd.
Főzés: Levesek, főzelékek, saláták, egyes gombaételek, körözöttek, mártások ízesítésére, illetve savanyuságok eltevésére használják.
4. Metélőhagyma
A család hasznos fűszernövénye, a fokhagymához hasonlóan. Szárazságtűrő, ritkán támadják kártevők.
Termesztése: Ültesd vetőmagból tavasszal, jó minőségű (hamuval vagy mészkővel kezelt) talajba.
Betakarítás: Leveleit és virágait a legjobb nyersen felhasználni.
Főzés: Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Főleg a krumplit, babot, borsót, a húsleveseket, salátákat, sülteket, tojásételeket, szendvicseket, a túrót és a lágy sajtokat, valamint halételeket és mártásokat ízesítenek vele.
5. Rozmaring
Különböző fajtájú évelő növény. Tűszerű aromás leveleinek édes, gyantás illatuk van.
Termesztése: vetőmaggal vagy dugványozással tavasszal ültethető. Megtűri a szegény száraz talajt, de a jó talajban jobban növekszik. A túl sok víztől elhal.
Betakarítás: A zöld aromás levelek fogyaszthatók.
Főzés: Mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány-, és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére.
Ha belevágnál a fűszernövény termesztésébe otthon, nálunk nem csak fűszernövény mixet vásárolhatsz, de praktikus kaspókat, fűszernövényvágó ollót és fűszernövény földet is találsz választékunkban! Látogass el a weboldalunkra!
(forrás: femina.hu)