Készüljünk együtt a Föld napjára!

2014. április 21. 11:39

Az első Föld napja 44 évvel ezelőtt került megrendezésre. 1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 25 millió amerikai emelte fel a szavát a természetért.

Ez nem csak az USA-ban hozott fontos változtatásokat, azonban ott hoztak meg először szigorú törvényeket a levegő és a víz védelmére, ott alakultak meg az első környezetvédő szervezetek, ezáltal felnyitották az emberek szemét és mindenki kezdett áttérni egy ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

földnapja.jpg

Húsz évvel később a Föld napja világmozgalommá vált: 1989-ben hozták létre a Föld Napja Nemzetközi hírközpontot, ahonnan havonta küldték a hírlevelet minden országba hogy a városi tömeg-felvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, és több civil szervezet válaszolt felhívásukra: városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

Tegyünk a Földért – ne csak a Föld napján!

Íme néhány ötlet, amelyet a Föld napja inspirált, ellenben bármikor gyakorolhatjuk

1. Kertészkedés

Ültess fát! A faültetés segít csökkenteni az üvegházhatást és a levegő szennyezettségét. Segít megakadályozni az eróziót és otthont biztosít az állatvilág legkülönbözőbb fajainak.

földnapja2.jpg

Ültess vadvirágot! Válassz olyan vadvirágot, amely őshonos a területen és ültesd el a kertben vagy olyan helyen, ahol egyébként is nőnének. A helyi növényzet visszaállítása vonzani fogja az őshonos madárvilágot, a méheket és a helyi emlősöket.

Kiegészítőkért és hozzávalókért kattints a Praktiker webshopjára, ahol széles választékkal várunk kertészeti osztályunkon!

2. Barkácsolás a természetben – a természetért

Készíts kézműves természeti kincseket otthon, vagy akár a suliban. Hozd össze a családot és építsetek közösen egy madárházat, vagy egy madáretetőt! Ez ösztönzőleg hat a helyi madárpopulációra, amely fontos szerepet játszik az ökoszisztémában. Ha igazán környezetbarát módon szeretnétek barkácsolni, használjatok olyan tárgyakat, amelyeket egyébként már kidobásra szántatok. A lehetőségek háztára végtelen!

Szerszámokért és kiegészítőkért kattints a Praktiker webshopjára!

3. Edukáció

Tudj meg többet a környezetedről! A Föld napja egy jó ok arra, hogy elkötelezettebben álljunk hozzá a környezet megismeréséhez és megtanuljuk, hogyan tudjuk segíteni, megvédeni a Földet. Térj be egy könyvtárba és olvass el néhány könyvet a környezetszennyezésről, veszélyeztetett fajokról, a vízhiányról, éghajlatváltozásról, vagy keress rá a neten. Tanulj olyan helyekről, amelyek előtte meg sem fordultak a fejedben, például az Északi-sark vagy a sivatagok, esőerdők. Gondold át a problémákat, amelyek a legjobban érintenek és ha még nem tetted, csatlakozz egy helyi csoporthoz, amely végez tevékenységeket ilyen téren.

földnapja3.jpg

4. Újrahasznosítás, újra felhasználás

Csökkenteni, újrahasznosítani, újra felhasználni. Minden nap! Próbálj meg minél kevesebbet vásárolni és próbáld meg elkerülni azokat a termékeket, amelyek túl nagy csomagolásban érkeznek. Támogasd a helyi termelőket és gyártókat – ezeknek a termékeknek nem kell annyit utazniuk és csökkentik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Hordj kulacsot és ne használj eldobható tányérokat vagy evőeszközöket. Hasznosíts újra minden olyan dolgot, amelyre napi szinten szükséged van vagy találj más felhasználási lehetőséget olyanoknak, amelyeket már nem használsz. Hordj magaddal szövettáskát, hogy ne kelljen műanyag zacskót használnod.

Te hogyan teszel hozzá a Föld napjához?

Programajánló: ha még nincs programotok a kicsikkel a jövő hét végére, a Fővárosi Állatkert minden évben megrendezi a Föld Fesztivált. Rengeteg program, érdekes látnivalók, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A rendezvény április 22. és 27. között látogatható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr496065074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása