Legyen otthon zöldségeskert!

2014. április 15. 14:44

Már a legkisebb kertekben is kialakíthatunk veteményest, ahol magról és palántáról is ültethetünk áprilisban zöldségeket. Akár a gyümölcsfák alá is ültethetünk néhány félárnyékos helyet is kedvelő zöldségfajtát, például petrezselymet, zellert, vöröshagymát, spenótot vagy sóskát. Használjunk ki minden területet!

zöldséges2.jpg

A paprika, a paradicsom vagy a görögdinnye már nagyobb odafigyelést igényelnek, megfelelő körülményeket kell biztosítanunk számukra: érdemes este ültetni, amikor még nincs annyira meleg. A palánták ne legyenek fonnyadtak, ültetés előtt öntözzük be őket és hagyjuk állni néhány órát, hogy jól megszívják magukat.

Akár teraszon, vagy az erkélyen is nevelhetünk zöldségeket dézsában, a kapor, a petrezselyem és más leveles fűszernövény is hasznos lehet. Semmiképp ne azt nézzük, hogy mennyire válnak az erkély/terasz díszítőelemeivé, hiszen nem azért ültetjük őket, hogy szépek legyenek, hanem mert finomak és egészségesek! Nem mindegy, hogy díszkertet, vagy hasznos veteményest szeretnénk kialakítani.

A veteményes kerthez nem kellenek szép utak vagy térelválasztó pázsit, itt a tőtávolság elég ahhoz, hogy belépjünk a növények közé. Az ágyásokat vegyük körbe deszkákkal és máris ültethetjük az ízletes zöldségeket. Ha a kert nem elég nagy, vegyük célba a kerítést: futtassunk rá babot, vagy ültessünk csemegekukoricát, napraforgót. Akár torma és rebarbara is könnyen nevelhető ilyen területeken.

A saját zöldségeskert létrehozásához nagyon fontos az odafigyelés. A célunkat csak akkor érjük el, ha a talajból minden szükséges tápanyagot fel tudnak szívni az ültetett zöldségeink. Érdemes ősszel jó minőségű trágyát beásni a tavaszi zöldségágyás helyére.

zöldséges4.jpg

Védekezzünk a kártevők ellen is, bio módon ültessünk minél több hagymafélét a növények közé, de akár a körömvirág vagy a csalán is riasztó lehet. A fokhagymát is messziről kerülik a bogarak. Természetes permetnek számítanak a begónia lé vagy a csalánlé.

Ültetés után két hónappal forgassunk a talajba fehérmustárt, amely természetes talaj-javító tulajdonsággal rendelkezik.

Minden tavasszal és ősszel ássuk fel jó mélyen a talajt és minden növényi hulladékot forgassunk vissza a talajba! A talaj-javítókat 15 cm mélyen kell beleásni a talajba.

A felásott, gereblyézett talajba már áprilisban vethetjük a magokat vagy ültethetjük a zöldségpalántákat. Amennyiben a talaj rögös és túl agyagos, a növények nem tudnak fejlődni. Cseréljük ki a felső talajréteget vagy speciális géppel lazítsuk fel a talajt.

zöldséges3.jpg

Kiültetés előtt már márciusban neveljük elő a palántákat egy védett helyen és igyekezzünk 10-15 centiméteres erős zöldségeket ültetni. Ehhez használjunk műanyag vagy fa ültetőfát és tartsuk be az ideális sor- és tőtávolságot, amely általában 50-70 cm. Nagyon fontos az öntözés: jó alaposan öntözzük be a növényeket, hiszen ilyenkor egy kisebb kiszáradás is végleges lehet számukra.

Innentől hagyjuk dolgozni a napfényt és a meleget, gondozzuk rendszeresen kapálással és gyomlálással, hogy olyan kertünk legyen, amit mindig elképzeltünk!

Áprilisi vetések: nyári retek, spárgatök, korai burgonya, paprika, paradicsom, sütőtök, sóska, kukorica, káposztafélék, és a görögdinnye.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr576040542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása