Virágzó és illatozó nyári kedvenc: a rózsa

2013. június 24. 08:02

A rózsa az emberiség első ültetett dísznövényei közé tartozik. Nemesítésének több ezer éves múltja van, és még ma is tart. A tudomány több száz vadrózsafajt tart számon. Ez a mérsékelt égövön honos növény nagyrészt lombhullató fajokból áll, virága általában öt sziromlevéllel rendelkezik.

1306rozsa01.jpg

Vadrózsa

Őshonos gyógy- és fűszernövényünk, amelynek termése a csipkebogyó. Erdőszéleken, cserjésekben terjed. Tavasszal fehér, vagy halványrózsaszín virágokat hoz. Ősszel termését a csipkebogyót akkor lehet leszüretelni, amikor azt először csípte meg a dér.

Parkrózsa

Ez a fajta nagyra növő, vagy terjedő tövű bokor, a parkok talán legszebb dísze. Virágai általában teltek, vagy szimplák, de igen nagyok. Többségük a nyár folyamán kétszer vagy esetleg többször is virágzik. Valamivel igényesebb a vad fajoknál, mégis edzett növény, különösebb növényvédelmet és téli takarást nem igényel.

Virágágyi rózsa

Ezeket a fajtatípusokat jórészt az utóbbi száz évben nemesítették. Színskálája a hófehértől a sárgán és a rózsaszínen keresztül a sötétvörösig terjed. A nyáron folyamatosan nyílik, de ehhez rendszeres metszést és növényvédelmet kíván.

Kúszó rózsa

Virágai többnyire teltek, a nyár folyamán egyszer vagy többször is nyílnak. Önálló kapaszkodásra nem képes, ezért futtató támaszra van szüksége.

1306rozsa02.jpg

Miniatűr rózsa

Törpe termetű (30–40 cm magas) és gyenge növekedésű. Sok apró, egyszerű, vagy félig telt virágot hoz. Ezt a rózsát többnyire cserepes dísznövényként forgalmazzák, de a házikert földjében is megél.

Talajtakaró rózsa

Alacsony termetű (50–100 cm magas), erőteljes növekedésű faj. Ehhez általában nem igényel különösebb gondoskodást.

Hosszú hatású rózsatáp ITT kapható.

Compo Sana rózsaföld ITT található. 

Szólj hozzá!
Címkék: kert rózsa növény

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr735369316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása