Keleti hangulat, nyugati kényelem

2011. október 06. 16:37

Judit étkezője, keleti hangulatban

Minden Újratervezés pályázat szavazással zárul, ahol négy skicc közül dől el, hogy ki nyeri a megvalósítást. Nem történt ez másképp az Étkező pályázatunknál sem.
Judit a második helyet hozta el, elképesztő nagy csatában. De tényleg, olyan szoros volt a verseny, hogy én itt a képernyő előtt úgy nyomogattam a refresh gombot 10 másodpercenként, mint "Mark Zuckenberg" a Facebook film utolsó jelentében, amikor főhősünk arra vár, hogy az excsaja visszajelölje végre barátként, kivéve persze, hogy én szélesen mosolyogtam közben. 
A szavazás csak az utolsó néhány percben dőlt el.

Remélem, ez a poszt segítségére lesz Juditnak és barátainak abban, hogy ugyanezzel az összefogással, akár egy hétvége alatt, keleti hangulatú étkezőt varázsoljanak Judit lakásába. És bízom benne, hogy Ti is találtok használható ötleteket.

Ezen a képen láthatjátok az eredeti kialakítást és a tervezett állapotot

Facebookra_Judit.jpg

Miért lett ilyen?

Judit erősen vonzódik a keleti kultúrához. A lakásáról küldött többi fotóból látszott, hogy itt ott megjelennek a keleties motívumok, és ezt beszélgetésünk alatt meg is erősítette. Ezért úgy döntöttem, hogy a sok apró díszítés helyett összefogom a képet és és egy intenzív motívum némi funkcionalitással felöltöztetve lesz az Ő étkezőjének a hangulatfelelőse.

Kis hely nagy rend

Elsősorban a tárolás és pakolás volt, amit funkcionálisan szerettem volna megoldani. Az asztalt lehetett volna persze kisebbre cserélni, hogy kevesebb helyet foglaljon el az egyébként is icipici alapterületből, de mivel Judit ezt a székekkel együtt egy barátjától kapta ajándékba eszembe sem jutott kicserélni.

Polcok:
Az étkező fala szinte kiáltott egy szuper polcért, ahol elférnek a növények, ahova akár néhány könyvet is lehet pakolni, ami összefogja és strukturálja a felületet és ami szerkezetével kicsit csökkenti a belmagasságot.
Merthogy a kicsi alapterülethez itt egy tekintélyes belmagasság jár és nagyobbnak érzékeljük a teret egy ideálisabb belmagasság/alapterület aránynál.

Négyszöglécekből megalkotható a polc függőleges vázrendszere. A polcok táblásított lucfenyőből méretre vághatóak, ezek leszenk a vízszintes "vonalak", mélységük 15-20 cm. A függőleges és vízszintes vonalak találkozásánál pedig konzolok, vagy a négyszögléchez rögzített, sarokösszekötő elemek (amit szintén érdemes lefesteni) támaszthatják alá és rögzíthetik a polcokat.

A szín alapozás után matt vagy fényes zománcfestékkel is elérhető, ekkor a fa erezete csak minimálisan fog látszani. Az alapozófesték száradási ideje kb 12 óra, a festéké kb 24.
Szóval nem érdemes vele türelmetlenkedni, különben nem lesz szép a felület. Megfelelő színt akár több színű festék összekeverésével is elérhető, Ahhoz hogy a Juditnál használt  lilát megkapjuk: kéket, bordót és fehéret érdemes összekeverni. A bordóhoz adagolva a kéket, mivel a pigment tartalom miatt a kék erősebben színez.

Ugyanezzel a módszerrel természetesen festhetjük a székek támláját is színesre.

lucfenyő_tabla.jpgnégyszögléc.jpgsarokösszekötő.jpgtrinát.jpgtrinát alapozó.jpgecset.jpg

A fenetbb vázolt típusú polc mehet a tűzhely fölé is, itt vigyázni kell a magasságra, tehát a tűzhely fölött minimum 60 cm-re kerülhet az első polc.

 Falfestés és a Minta
A polc erős geometrikus stuktúrájához, jól passzol az intenzív formavilágú faldíszítés, amit a keleti szőnyegek inspiráltak. A polc szerkezete így felosztja a mintát, mint ahogy a keleti szőnyegeknek is van egy olyan típusa, ahol a középső motívum mellett egyszerűbb motívumok vannak, szép geometrikusan elrendezve. A szerkesztő vonalak azok, amik itt a polc elemeit adják mögöttük pedig kirajzolódik a minta. Ami egyszerre teszi szőnyegszerűvé a falat, és a mandala szerű minta meg is nyugtatja a szemet.
A színvilág segíti, a forma mellett, a keleties hangulat kialakítását. Ekkor is érdemes a perzsa szőnyegekből inspirálódni. Sőt, hogyha nagyon fázunk a festéstől, akkor akár a polcok közötti falszakasz kivágott és beragasztott szőnyegdarabokkal is lehet díszítve.

szönyeg1.jpg

Ha mégis a minta festés mellett döntünk, akkor festés előtt, mindenképp rajzoljuk fel a mintát a falra megfelelő méretben. Ebben a típusú (mandala szerű) mintában az a jó, hogy tengelyesen szimmetrikus, tehát könnyedén készíthető hozzá sablon is. A sablonnal való festésről például a Csináld meg-en is találtok bemutató videót, és hobby boltokban is szívesen segítenek. A minta készítésről annyit mindenképp érdemes tudni, hogy érdemes kicsiben megtervezni és aztán felnagyítani.
A festéshez itt is a Héra latex alapú festékét javaslom, mert strapabíró és mosható felület, a Trilak színskálája elég széles, hogy szinte bármilyen színt kikeverjünk, és a legkisebb kiszerelés, amit az áruházakban kapni lehet 1 liter  és helyben, 10 perc alatt kikeverik a kiválasztott színeket.
Hogyha nagyobb felületet egyszínűre szeretnénk festeni és nincs szükség sok színre, akkor a Dulux konyha és fürdőszoba festéke is nagyon jó megoldás, mert zsír és nedvesség álló felületet képez, amiről könnyen eltávolítható bármilyen szennyeződés.

hera.jpgtrilak.jpgdulux.jpg

A keleties csillogáshoz pedig a kontúroknál és indáknál érdemes fémes színű pigmenteket tartalamzó festéket választani. Erre a Héra design családból például az arany okker kiválóan alkalmas, de a Dulux-nak is van  arany festéke. Ezt díszítésnek használjuk áltaában és vékonyabb ecsetet válasszunk hozzá, amivel perecízen lehet a kisebb felületeket is festeni.. Pöttyökhöz és apró csillogó pontokhoz pedig egyszerűen, hobby boltban kapható arany kontúrfestéket érdemes választani.

héra design.jpgecsetkészlet.jpgdulux arany.jpg


Kiegészítő tárgyak

Az így kialakított polcon, a csodás falfestés előtt mostmár elférnek a kiegészítő tárgyak.
Mécsestrató, pohár, könyvek és persze sok-sok növény csinos kaspóban. A kaspódekorálást hamarosan megmutatjuk a Csináld meg-en, de addig is néhány hangulatkeltő fotó.

moroccan-style-table-decorations.jpg2201DD32.jpgarabian-nights-table-decor-tea-party.jpg


És akkor még egyszer a terv a tömör magyarázattal:Feliratok_Judit copy.jpg

(ui. a képekhez természetesentartoznak hivatkozások is, de a blog.hu megújult admin oldalát egyelőre nem sikerül rábírnom a linkelésre. Amint rájövök, hogyan működik, jönnek a forráskódok is, ígérem.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr433282971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása