Otthoni edzés, házi praktikák

2016. szeptember 09. 11:00

shutterstock_298127873.jpgMindenhol jó, de otthon a legjobb. A sokcsillagos szállodák lakosztályai kényelmesebbek a hálószobánknál, mégis a saját ágyunkban alszunk a legmélyebben. A multiplex mozik széles vásznával nem vetekedhet az okostévénk, a legtöbb filmbe mégis a saját kanapénkról tudunk belefeledkezni igazán. Nincs ez másként a súlyzós edzések esetében sem. Az edzőtermi körülményekről ugyan kénytelenek leszünk lemondani, cserébe időt és pénzt spórolunk, ráadásul a zavaró tényezőktől is egyszer és mindenkorra megszabadulunk.

Ha teljesen kezdők vagyunk, az első és legfshutterstock_152787086.jpgontosabb, amit meg kell értenünk, hogy nem gyakorlatokat végzünk, hanem az izmainkat mozgatjuk! Ha például cementes zsákkal a nyakunkban guggolunk, nagyon fontos, hogy ne a súly mozgatására, hanem a combizmaink megfeszítésére koncentráljunk! Lassú, kontrollált végrehajtás, teljes mozgástartomány és magas ismétlésszám esetén még csak cementes zsákra sem lesz szükségünk. Végezzünk mellé sétálós kitöréseket, padra lépéseket, egylábas állóvádli-gyakorlatot, és már meg is vagyunk az otthoni lábedzéssel.

shutterstock_53401198.jpgA felsőtestünk megdolgoztatásához sem kell tonnákat megmozgatnunk, de egy-egy univerzális eszköz azért nagy segítségünkre lehet. Ennek hiányában az elszántságunk mellett a találékonyságunkra is szükségünk lesz. Kapaszkodjunk bele két masszívabb szék háttámlájába, és végezzünk tolódzkodásokat! Ha a könyökünk szorosan a testünk mellett halad, szinte kizárólag a tricepszünk fog dolgozni, ellenkező esetben a mellünk is nagy terhelést kap. Ugyanez természetesen igaz a fekvőtámaszokra is.

A legtöbb leleményességet a hátedzésünk igényli. Egy húzódzkodó keretet akár az erkélyünk falára is felfúrhatunk, a fordított evezésekhez pedig tegyünk keresztbe két szék közé egy seprűnyelet! Ha szűkebben, nagyjából vállszélességben fogjuk az alkalmi rudat, és a tenyerünk felfelé néz, a bicepszünket is munkára bírhatjuk. Az elmaradhatatlan oldalemelésekhez fogjunk a kezünkbe egy-egy vödrös kiszerelésű falfestéket, hasizom-erősítéshez azonban érdemes beszereznünk egy profi gépet.

kepkivagas_3.JPGHa már minden izomcsoportot átmozgattunk, foglalkozzunk a szív- és érrendszerünk karbantartásával és a zsíranyagcserénk fokozásával is! Mindegy, hogy futópadon kocogunk, szobabiciklin tekerünk, vagy elliptikus tréneren izzadunk, a lényeg, hogy állandó, mérsékelt tempóban, megszakítás nélkül legalább 45-50 percet mozogjunk! Ez nagyjából 120-130-as pulzusszámot jelent, de nincs szükségünk mérésekre. Ha kardiózás közben lihegve ugyan, de még érthetően tudunk beszélni, akkor jó úton haladunk.

Feltéve, hogy a táplálkozásunkra is odafigyelünk, a siker ugyanis legalább 50 százalékban az étrendünkön múlik. A szervezet számára elengedhetetlen tápanyagokat sovány húsok, halak, teljes őrlésű gabonafélék, hüvelyesek és hidegen sajtolt olajok fogyasztásával biztosíthatjuk. A lenmagolaj az egyik legjobb zsírsavforrás, de még véletlenül se keverjük össze a mélyalapozóként is használható lenolajjal!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr211688769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása