Színes lécmozaik falikép

2013. szeptember 13. 13:25

Bejegyzés alcíme...

Lakberendezési üzleteket járva, vagy online nézegetve már többször botlottam olyan tárgyakba, amelyek nagyon jól néznek ki, de indokolatlanul magas áron kaphatóak. Szerencsére sok esetben a saját kezűleg való elkészítésük nem igényel speciális szerszámokat.

Ilyen például ez a kis festett lécekből álló falikép, melyet egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet, akár pár óra alatt.

Színes lécmozaik falikép 1.jpg

Hozzávalók:

vékony lécek / lécmaradékok

vékony farostlemez lap

szögek

színes festékek

alapozó

ecset

hígító

csiszolópapír

Első lépésben tervezzük meg, hogy mekkora képet szeretnénk, és ennek megfelelő méretű farostlemezt vásároljunk! Ez lesz a faképünk hátulja. A Praktiker üzleteiben méretre is vágják a faanyagot, így ezzel otthon már nem kell bajlódni.

A lécek olyan hosszúak és szélesek legyenek, hogy lefedjék a farostlemezt, és pontosan illeszkedjenek! Daraboljuk fel őket tetszőleges hosszúságban és szélességben, majd következhet a puzzle játék: milyen elhelyezéssel mutatnak legjobban a kis lécek? Lehet játszani a vízszintes vagy függőleges elhelyezéssel, a szélességekkel és hosszúságokkal is.

Színes lécmozaik falikép 2.jpg

Ha ez is megvan, jöhet a színezés - egyelőre még gondolatban. Legjobb, ha a választott színnel megegyező kis papírfecniket rakosgatjuk a lécdarabokon addig, amíg a legjobb nem lesz a színelosztás, de egy Excel tábla kockáit is használhatjuk a próbálgatásra!

Ha a szemnek tetszetős a lécek elhelyezése, és megvannak a harmonikus színek is, egyenként vegyük le a darabokat a farost lemezről, rajzoljuk meg óvatosan a helyüket, és adjunk nekik egy-egy számot! A levett kis lécdarab hátuljára is írjuk ugyanezt a számot, valamint a festék színét, amilyenre lefestjük majd.

A festés során használt különböző színű festékekből minimális mennyiség szükséges. Használjunk maradék festékeket, illetve vásárlás előtt gondoljuk át, hogy milyen színekből, milyen más szín keverhető ki! Három-négy színből már rengeteg kikeverhető, így a projekt ezen része sem költséges. A Praktiker üzleteiben kis kiszerelésben is megvásárolhatóak a fapácok, festékek.

Jöhet a kis lécek csiszolása, portalanítása, alapozása és festése, majd a teljes száradás után a fakép összerakása.

Ez a rész már nem lesz nehéz, ha jól írtuk fel a fadarabok helyét. Az illesztés során a széleken gondosan járjunk el, egy hosszabb lécet vonalzóként használva igazítsuk egyenesre a kép széleit! A lécek rögzítése a furnér laphoz kis szegekkel történjen. Minden lécet alsó és felső részén is rögzítsünk. Ha valaki nem szeretne szegekkel bajlódni, vagy nem tetszik a látványuk, faragasztót is használhat.

Színes lécmozaik falikép 3.jpg

Az utolsó mozzanat az elkészült kép visszacsiszolása a rusztikus - vintage hatás érdekében. Csiszolópapírral simogassuk át a felületet és a széleket!

Az elkészült lécmozaik kép hátulját egy-két képakasztó kampóval tegyük alkalmassá a falra függesztésre! Vigyázat, a felhasznált faanyag vastagságától és a kép méretétől függően az elkészült tárgy súlyos lehet, így a falra rögzítés során gondosan járjunk el!

 

Jó barkácsolást kívánok!

 

Dekorella
dekorella.hu

 

Képek forrása: Pottery Barn

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr535510698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása